dimecres, 7 de febrer del 2024

IN MEMORIAM. ESGLÉSIA DE MONTESQUIU. ISONA I CONCA DELLÀ . PALLARS JUSSÀ

 

Cal començar bé el dia,  fent en primer lloc els exercicis de recuperació de la eritrodisestesia, en el meu cas, tovallola a terra, i fer córrer amb la planta del peu una pilota de golf, una botella de vidre,…, i practicar el equilibri, ara amb el peu dret, ara amb l’esquerra,  fer exercicis amb les mans amb un mena d’eina que simula un teclat, amb una tecla per cada dit,  exercicis amb la pilota medicinal,…,  higiene personal – tinc un escalfador d’aigua per evitar la despesa que comporta que arribi l’aigua calenta des de la caldera, només per afaitar-me - ,  esmorzar, activar el meu tamagotchi – un vell rellotge despertador, al que cal donar-hi corda cada dia,  engegar l’ordinador,  i a manca d’imatges pròpies –  l’hivern, amb els dies curts, la legitima vaga dels pagesos en aquests dies, el fred,.. no propicien massa les sortides -  i continuar fent recerca, en aquest cas de la fotografia que m’enviava l’Antonio Rodríguez Nogales, de la que havia estat església parroquial de Montesquiu , esmentada l’any 1314, en la relació d’esglésies parroquials de l’ardiaconat de Tremp visitades pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona.


L’any 1391, el capellà de Munt Squiu consta que pagava de dècima dotze sous.

 Vers l’any 1526 n’era rector Vicenç Tallada.

 L’any 1758, l’església de Sant Sadurní de Montesquiu estava en bon estat; tenia com a sufragànies Sant Vicenç de Galliners, Sant Sebastià de Pui de l’Anell i Sant Sadurní.

 El 1904 s’hi agregà I ‘església de Sant Miquel del poble de Sant Miquel, segregada d’Aramunt, mentre que la capella de Sant Sadurní s’esmenta com la capella de la casa Regant.

En algunes obres recents aquesta església és esmentada amb l’advocació de sant Urbà.

Actualment està abandonada i sense culte.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2015/07/sant-urba-de-montesquiu-isona-i-con-ca.html

  Que  Sant Urbà o Sant Serni o Sant Sadurní de Montesquiu  Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada