dijous, 8 de febrer del 2024

CA L’ÀNEC. SENTMENAT, VALLÈS OCCIDENTAL

 

Dimecres 7.2.2024, feia una tarda assolellada i quasi calorosa,  la pagesia catalana s’adreçava cap a Barcelona, per manifestar la seva legitima indignació davant d’una administració, que com a la resta de ciutadans els fa treballar d’administratius sense sou, i lluny del que diu la Constitució de 1978,  NO ELS GARANTEIX cap dret.   

Tenia intenció de retratar LA TORRE MODERNISTA DE CAN CLAPERS, i àdhuc, si fos possible preguntar-los qui en va ser l’autor, topava amb la tristíssima realitat, la pagesia ha de tancar les seves propietats  per garantirfins on sigui possible- la protecció dels seus bens, i àdhuc de la seva pròpia vida.  

Retratava Ca l'Ànec des de camí que mena des de Sentmenat a Palau-solità i Plegamans ,  i que deixeu-m’ho dir no es troba en estat òptim


Llegia en relació al mas; edifici rectangular de dues plantes i tres crugies, de les quals la central és més ampla. La coberta és a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana.

La composició funcional ve determinada per dues sales superposades que fan de distribuïdor de les altres dependències de la masia.

 Aquest edifici presenta diverses construccions adossades, entre les quals hi ha la que hom anomena Can Milans del Pi.

Molt modificada.

Dades Històriques: És l'antic mas Puig del Condal que a final del segle XVI passà a ser propietat de can Vilar, però l'any 1680, fou comprat per Jaume Puiggener , pagès  de la parròquia de de Sant Vicenç de Jonqueres, i propietari de la masia  que donaria nom a un barri de Sabadell.

https://www.diaridesabadell.com/2024/01/13/historia-el-mas-canals-can-puiggener-i-un-pergami-del-segle-xvi/

Formava part del territori del Condal.

Ens agradarà tenir noticia de l’autor de la TORRE MODERNISTA DE CAN CLAPERS a l’email castellardiari@gmail.com

Quan confegia aquesta crònica, bona part dels pagesos feien el camí de tornada  a casa amb una sensació agredolça, havien rebut l’escalf  emocional” de moltes persones, l’administració renovava les seves “ promeses” , però,.., de fet tornaven amb les mans buides.

La ciutadania majoritàriament està obligada a comprar – per preu – productes produïts – sense cap garantia – en països estrangers, i pel que fa a les promeses, molts d’ells recordaven allò de “ prometre, no fa pobre, fa pòtol “  


Que Sant Galedric (Vilavella, actual Sant Galderic, Carcassonès, ca. 820 - Sant Martí del Canigó, Conflent, 900) intercedeixi pels pagesos catalans davant del bon Déu, amén !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada