dijous, 22 de febrer del 2024

CAN MAIANS I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A SANT JOSEP DE LA BONA MORT. VILASSAR DE DALT. EL MARESME

 

El Josep de Cabanyes, un dels “ menystinguts “  del Fons Estudi de la Masia Catalana,  retratava, Vista general de Can Mayans amb torre cilíndrica amb merlets catalans          , Vilassar de Dalt. El Maresme . Esperem rebre  a l’email castellardiari@gmail.com  més dades del Josep de Cabanyes , cognom matern, lloc i data de naixement i traspàs, peripècia vital,... ,  és indignant que el sistema proporcioni dades de persones quina millor aportació a la història de la humanitat, és assassinar palestinsenverinar opositors polítics escampar odi contra una llengua, una cultura, un col·lectiu,..



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/6228/rec/55

Existeix encara:

https://patrimonicultural.diba.cat/element/can-maians

L'aljub o dipòsit de la torre, que estava a la planta baixa, es va convertir l'any 1795 en la capella, sota l'advocació poc freqüent de la mort de Sant Josep i s'obrí una porta


https://algunsgoigs.blogspot.com/2013/10/oracio-sant-josep-pel-moment-de-la-mort.html

El creixement demogràfic de Vilassar de  Dalt, i bona part de la comarca del Maresme, es produeix a les acaballes de la dictadura franquista,  aquest fet- d’indubtable importància – i la “ qualitat “ dels nouvinguts expliquen en bona mesura  la conservació de bona part del Patrimoni Històric en aquesta comarca, en comparació a les comarques del Barcelonès, Llobregat jussà, Vallès Occidental,…

La pèssima gestió politica i econòmica,  la corrupció , i altres " patologies " especifiques del REINO DE ESPAÑA,   donaven  lloc a la desamortització dels drets socials i polítics de la ciutadania - penseu per exemple en l'Indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM)  aprovat l'any 2004,  és  l'índex de referència a l'Estat espanyol pel càlcul del llindar d'ingressos en certes circumstàncies (com ara ajudes per l'habitatge, beques, subsidi d'atur…) , això explica que ara,  pagesos i ramaders, es manifestin arreu  per reclamar que se’ls doni un tracte humà,  amb unes administracions acostumades al  MANDO y ORDENO, que traslladen la SEVA FEINA als ciutadans, que els imposen la CITA PRÈVIA, que NO els  atenen en situacions de necessitat, i que els aboquen al patiment infinit i/o la mort en llarguíssimes LLISTES D’ESPERA.., ens temem que caldrà fer alguna cosa més que tallar carreteres, autovies i autopistes. 

Colpeix la lectura de noticies com " Decenas de personas jalean a los narcos mientras asesinan a dos agentes de la Guardia Civil en Barbate"  . El nostre condol a les famílies.  

 Tantes va es gerró a sa font, que acaba per deixar-hi s'ansa o es coll. Qui ho vulgui entendre que ho entengui.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada