dilluns, 12 de febrer del 2024

EL CEMENTIRI “ VELL “ D’OLESA DE MONTSERRAT. EL LLOBREGAT JUSSÀ

 


Recordo que m’impressionava la visió  del Cementiri d’Olesa que s’aixecava l'any 1856 – ens agradarà tenir noticia del seu autor a l’email castellardiari@gmail., i el 1860 l'antic cementiri que es trobava a un costat de la Plaça Nova, vora l'església, advocada a l’Assumpció de la Marededéu, mal dita Santa Mariana – castellanisme, que s’imposava a sang i fetge. En llengua catalana, el tractament únic es marededéu -  es va netejar de tombes i ossos.

L’autor de l’Església “ nova” era obra de l’arquitecte Jordi Figueres Anmella - ens agradà tenir noticia del lloc i data de naixement i traspàs a l'email castellardiari@gmail.com , l’any 1985 l'Amadeu Paltor Voltà (Olesa de Montserrat, 1911 - Benicarló, 1987) s'encarregà d'un projecte de remodelació del presbiteri en el qual es van pintar l'absis i les naus i es va donar relleu a la imatge de la Mare de Déu. Amb aquesta intervenció es transformava la fesomia de l'interior del temple, donant-li una major calidesa.

https://www.yumpu.com/es/document/read/12237918/el-martiri-dels-temples-patrimoni-cultural-arquebisbat-de-barcelona

El comentari, la capella – sense advocació, com és mal costum, pensem que advocada al Crist de la Bona Mort - ,  és d’una nau de planta rectangular molt alta. La façana és d'estil clàssic, amb frontó i campanar d'espadanya , hi ha enterrats els morts de la Guerra Civil del bàndol franquista, el considero fora de lloc. 



L’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República,  va ser un episodi criminal del que els responsables no responien davant de la  justícia.

A mitjan de la dècada de 1980 s'edificà l'actual cementiri de can Singla i, de manera progressiva, s'hi han anat traslladant les restes dels difunts, de manera que la gran majoria dels nínxols de cementiri vell ja estan buits.

https://patrimonicultural.diba.cat/element/cementiri-municipal-8

 Que el Crist, la Marededéu  i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada