dijous, 1 de febrer del 2024

LA FOTOGRAFIA DEL JOSEP SALVANY BLANCH FETA L’ANY 1920, ÉS LA CASCADA DEL SANT ESPERIT ?. VALL DE BOÍ. LA RIBAGORÇA SOBIRANA

 


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/6230/rec/53

El Josep Salvany Blanch retratava l’any 1920, Salt d' aigua de l' estany de la Llebreta, preguntarem a la pàgina Ribagorça parla,   si se l’anomena també Cascada de Sant Esperit,  o son dos indrets diferents.


Fotografia de Josep Borrut - ens agradarà tenir noticia de cognom matern, i del lloc i data de naixement a l'email castellardiari@gmail.com 

Llegia que l'Estany de Llebreta és un llac d'origen glacial, de 8 hectàrees i 12 m de fondària màxima, que es troba dins del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, a 1.619 m d'altitud, en el terme municipal de la Vall de Boí, a l'Alta Ribagorça. Molt a prop de l'estany, a ponent, es troba l'ermita de Sant Nicolau de Boí que dona nom a la vall.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2017/02/que-en-sabeu-de-lermita-de-sant-nicolau.html

Orientat est oest-sud-oest, és un estany poc profund, en procés de rebliment. Situat en la ribera del Sant Nicolau, a peus del Tuc de Llebreta (SSE), riu avall de la Cascada de Sant Esperit (E), desaigua per ponent.

El seu origen no és degut a la sobreexcavació de les glaceres com passa en altres estanys, sinó a una esllavissada en un dels vessants de la muntanya que va ocasionar una barrera en la vall on es troba. Té 8 ha de superfície i 11.5 m de fondària tot i que la característica morfològica de més relleu és la mida de la seva conca natural, de 5400 ha.

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada