dissabte, 25 de maig del 2013

SANTA MARIA DE TOUDELL. VILADECAVALLS

M’aturava per retratar els conjunt d’edificis que es troben actualment prop d’un talús de terra; si persisteix aquest regim de pluges la fotografia serà històrica.L’any 1918, Josep Salvany Blanch, entrava dins la propietat i retratava l’absis i el campanar.La primera referència documental de l'església de Santa Maria de Toudell es remunta al segle XI, quan depenia del Monestir de Sant Cugat.

Al segle XII Ermessenda de Berumina l'inclourà al seu testament donant-li part dels seus béns.

Al segle XV, el temple ja disposava de tres parroquians, i la servia un beneficiat de Santa Maria del Monestir de Sant Ruf de Terrassa.

La parròquia de Santa Maria era sufragània del priorat agustinià de Santa Maria de Terrassa, que més endavant assimilaria el Sant Esperit de Terrassa. Aquesta condició de dependència es va perllongar fins a principi del segle XIX, quan perdia la categoria de parròquia, i passava a dependre de la parròquia de Sant Martí de Sorbet de Viladecavalls.

Forma part de la mateixa propietat que el mas que s'alça al seu costat, conegut avui com a Can Trias, amb el qual es troba comunicat per una galeria subterrània.

L'església tenia un retaule a l'altar datat del segle XV, construït per albergar una talla romànica de la Mare de Déu.

L'any 1925 la família Trias va cedir la imatge al Museu Diocesà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada