dilluns, 13 de maig del 2013

SANT ANDREU DE MORGADES PEL FORAT DEL PANY

En el quilòmetre 5 de la carretera BV-2128, s’alça aquesta esglesiola a la que dedicàvem un breu en la sortida que fèiem amb el Marcel Morató Tort fent de sherpa : http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2012/09/capella-de-sant-andreu-de-castellvi-de.html

Dissortadament rebia ‘males noticies ‘ : a la ermita de Sant Andreu de Cal Morgades del Grau els hi han robat la campana, no és la única doncs ja n'han robat d'altres, a Valldossera també els hi han robat, ...

Caldrà refer la descripció tècnica per deixar-ne constància; Capella d'una sola nau de planta rectangular molt reformada, ja que la capella original va ser destruïda l'any 1936, en els dies foscos del ‘genocidi contra Catalunya'.

L'absis és de construcció original romànica, de planta semicircular actualment fa de sagristia de la capella.

L'interior de l'absis està enguixat però s'hi endevina un arc triomfal. Coberta a dos vessants.

A la façana hi ha el portal de carreus amb arc de mig punt, un ull de bou i un campanar d'espadanya, del que recentment li ha robat la campana.

A la dovella de la porta consta la data 1747Com a nota positiva, rebia una fotografia feta pel forat del pany de l’interior de la ermita de Sant Andreu. Aquesta ‘tècnica’ l’anomeno ‘OLYMPYUS’ perquè va ser amb una màquina del model FE-100 que la vaig descobrir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada