diumenge, 5 de maig del 2013

LA PLAÇA DE LES FONTS D’OLESA DE MONTSERRAT

En la meva darrera visita a Olesa de Montserrat – em queda encara força feina a fer – constatava que la Plaça de les Fonts, com l’església , està al ‘barri àrab’; els nuclis antics de pobles, viles, i ciutats, en virtut de la terrible llei de ‘l’oferta i la demanda ‘ , acostumen a concentrar majoritàriament als nouvinguts amb pocs recursos.



Em feien un comentari despectiu de la font ‘moderna’ que està situada a la dita Plaça de les Fonts, que no ha fet encara el primer centenari, ja que va ser l’any 1919 , quan al bell mig de la plaça s'hi va construir una font monumental obra de l'arquitecte Josep Ros i Ros (Martorell, 1885 - Martorell, 19 de març de 1951).



Cercava imatges d’aquella font :

http://www.olesam.cat/Coneix_Olesa/Imatges_de_la_vila.htm
http://div-mmaa.blogspot.com.es/2010_10_01_archive.html
I fins trobava una poesia .
http://espock.blogspot.com.es/2006/07/la-plaa-de-les-fonts.html

La font estava rematada amb un fanal a la part superior i comptava amb vuit brolladors, sis en forma de rostre femení, un en forma de dimoni i un sortidor llis que servia perquè l'aigua brollés amb intensitat en cas d'abundant cabal. La font estava envoltada per uns bancs i per accedir-hi s'hi havia de baixar set graons.

L'any 1942 es van modificar els bancs que voltaven la font, i es va substituir el fanal que rematava el brollador per un copó.

No trobava la data concreta en que s’enderrocava aquella font, i s’aixecava l’actual , cosa que succeïa als ‘anys noranta’, tampoc el nom de l’arquitecte autor del projecte.

Els cotxes reclamaven – i aconseguien – el seu espai.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunyta@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada