dimarts, 14 de maig del 2013

MAS RIBES ‘ CAN JANOT ‘. PALAMÓS. L’EMPORDÀ JUSSÀ.

El mas conegut com Palomar data del segle XIII, més tard s’anomenarà mas Ribes, i enlloc sabia trobar l’explicació de la darrera denominació ‘Can Janot’. El motiu ‘JANOT’ evoluciona d’un nom propi d'home, derivat de Jan. I té el sentit : Home taujà; 1. TAUJÀ, -ANA m. i f. i adj. Mancat d'agudesa mental i de malícia; curt d'enteniment i d'acció. «Qui es casa amb una dona de dot, el marit serveix de janot».—b) «Qui en joies gasta el dot, de sa muller és janot».

L’edifici està a la sortida de Sant Joan de Palamós, prop de la carretera de la Bisbal, orientat a migdia, és de planta rectangular, de dos pisos i cobert per un terrat, la façana presenta un cos afegit d'alçada superior. La planta baixa té una porta d'arc rebaixat i tres finestres emmarcades en pedra, i el parament està repicat. El pis superior té cinc balcons equidistants de ferro i el mur està arrebossat. El terrat mostra una cornisa amb una balustrada al llarg del seu perímetre. Al costat dret s'aixeca un petit campanar de cadireta.

L’any 1988 es feien obres de remodelació, que permetien la recuperació del rellotge de sol de la façana, ara desaparegut.

A la planta baixa hi havia el restaurant Can Janot, i el pis de dalt s'havia dividit en apartaments; fa anys que el restaurant està tancat, i actualment l’edifici està deshabitat.



L'existència de campanar – més enllà de la funció de cridar els treballadors quan estaven al camp – ens fa pensar que potser hi havia alguna capella a la casa - , en el relat ‘Crema i horrible destrucció de Palamós’ el que fou notari de Palafrugell, Antic Brugarol i Codina, quan explica els estralls que causaren els turcs de Barba-rossa diu ; “ i cremaren les cases de Sant Joan, la Capella de Nostra Senyora de Gràcia, i se’n portaren les campanes; cremanbt fins a la Torre de mossèn Ribas”.



Demanaré a l’Arxiu Gavin, del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, a la comarca de la Noguera – una vegada més – el seu valuosíssim ajut.

1 comentari:

  1. Podrias incluir la torre de defensa que pertenece al Mas Ribes. Nicole Rodriguez

    ResponElimina