dimarts, 21 de maig del 2013

SANTA ANNA DE MATARÓ.

Ens costava, al Tomàs Irigaray Lopez, i a l’Antonio Mora Vergés, retratar la ‘peculiar’ façana d’aquesta església, de la que no en trobava cap dada del mestre d’obres, que aixecava al ensems , el col•legi i l’església de Santa Anna pels Escolapis de Mataró.Es fa esment a l’escolapi, José Guardia de Sant Juan Bautista ( Calders, 2-11-1717+ Mataró, 2 de febrer de 1790) germà operari, que havia treballat a Moià en la construcció de l'església del col•legi escolapi, juntament amb l'arquitecte que la va dissenyar, convertint-se en un mestre en l'art de construir; a Igualada en l’adequació de l'antic convent dels Servites dedicat a la Mare de Déu dels Dolors; a Oliana en la capella de la Mare de Déu dels Àngels i la casa propera; arribaria a Mataró per donar un ajut final a la construcció del nou col•legi i església.

De l'església s'atribueix a Josep Guàrdia, haver esculpit les pedres de la portada principal i les bases de les columnes, segons traça atribuïda a Carles Moretó i Brugaroles (Vic 1721 — Solsona 1783).

La descripció de l’edifici ens diu : del conjunt actual destaca la portada d'estil barroc, de tipus façana-retaule de perfil molt mogut. La porta està flanquejada per dues columnes situades sobre un pedestal i coronades per un capitell corinti i un entaulament que semblen repetir-se en forma de baix relleu a la part del darrera per tal de donar mobilitat al conjunt. Sobre aquest entaulament hi ha un frontó que combina les línies còncavo-convexes pròpies del període barroc, al centre del qual s'obre una fornícula que conté la imatge de la Verge. En conjunt hi ha una gran profusió d'elements decoratius.A la cantonada esquerra hi ha una imatge de Sant Josep de Calassanç, i ens expliquen – l’església era tancada – que de l'interior destaca la Capella del sagrament amb pintures de Jordi Arenas i Clavell (Mataró, 1920-1 de juliol de 1998) , i l’escultura de Jordi Puiggalí i Clavell (Mataró, 1922).

Em pregunto; perquè Mataró no disposa d’un Catàleg de Patrimoni accessible en línia ?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada