diumenge, 21 de març del 2021

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE BOSCALT. ANSOVELL. CAVA. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA, LA PROVINCIA “ESPOLIADA”.

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?


En aquesta ocasió , m’enviava imatges del santuari de la Mare de Déu de Boscalt  que es troba a un quilòmetre del poble d'Ansovell, al municipi de Cava, a la comarca de l’Urgell sobirà.

 





Patrimoni Gencat ens diu que l'església del santuari té una sola nau, amb capçalera plana orientada al nord-oest. La coberta és de doble vessant amb encavallades de fusta. La nau es troba dividida en tres seccions per dos parells de pilastres. Sembla que aquestes inicialment suportaven dos arcs diafragma, dels quals en queda un pròxim a l'altar així com l'arrencada de l'altre.

 

La capçalera que pren forma de fornícula a l'interior comunica amb la nau mitjançant un arc de mig punt. A ambdós costats de la nau s'obren dues capelles poc profundes a través d'un arc mig punt. En el mur oriental hi ha una finestra de doble biaix que està cegada. La part alta dels paraments interns estan arrebossats amb morter de calç i emblanquinats, mentre que la resta està en pedra vista.

 

S'accedeix a l'església per un portal, situat al sud-est, d'arc de mig punt adovellat, el qual està coronat per un ull de bou. El parament extern, sense obertures, és de reble amb carreus toscament desbastats a les cantonades.

 

El campanar en forma de torre està adossat a la capçalera. A les cares nord i sud té sengles finestres d'arc de mig punt. La coberta és de teula a doble vessant. Per la seva aparença robusta recorda al campanar de Sant Climent de Cava.

 

Al sector oriental hi ha les antigues dependències dels ermitans i els allotjaments dels peregrins.


Les primeres notícies que es tenen de l'església de Boscalt són del segle XIII a partir d'algunes deixes testamentàries.

 

Segons una llegenda recollida al segle XVII l'origen del santuari vindria donat per una imatge de la Mare de Déu trobada per un pastor sota d'un boix molt gran que està al costat de l'església.

 

Del santuari, segons una notícia del 1558 en tenien cura els frares dominics.

 

Al segle XVIII a més de l'altar de la Mare de Déu n'hi havia un dedicat al Sant Crist i un altre a Sant Antoni Abat.

 

El santuari celebrava el dia 8 de setembre, dia de la Mare de Déu, amb el corresponent aplec.

 

Al segle XIX amb la desamortització de Mendizábal només va quedar en mans de  l'Església catòlica , el campanar.


L'any 1855 la resta de dependències van passar a ser propietat de l'Estat que ho va vendre en subhasta a tres particulars al 1868.


En els dies foscos que seguien a la revolta dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, es van destruir i incendiar els altars i els objectes de culte.


https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/06/poemes-la-mare-de-deu-de-boscalt.html





Sergi Mas Balaguer (Barcelona, 30 d'octubre de 1930)

El mal estat de l'edifici va propiciar l'enderroc del cor, el primer arc i dos trams de teulada.

      

La retratava A. Moras, l’any 1986. Vista general del santuari.




El santuari va ser un dels indrets on es va rodar la pel·lícula Solitud, basada en l'obra de Víctor Català.




 Caterina Albert i Paradís, coneguda pel seu nom de ploma,  Víctor Català (l'Escala, 11 de setembre del 1869 - 27 de gener del 1966)

https://www.canal10.cat/video/18423-projecci-de-solitud-a-l-alfol-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada