dijous, 4 de març del 2021

MUNDO NUEVO. LA BISBAL D’EMPORDÀ.

 

La Dolors Borrell Bartrina Publica fotografies de l’edifici del  carrer de l'Aigüeta, 78, conegut com      "Mundo Nuevo" o “  CALS AMERICANOS” a la Bisbal d’Empordà.




Parimoni Gencat explica que la  casa va ser construïda l'any 1872 en estil neoclàssic colonial per l'arquitecte Martí Sureda i Deulovol (l'Escala, 1822 - Girona, 1890) per a la família Martí.


Joan Martí i Oliveras, terrissaire nascut a la Bisbal, va anar a Cuba a fer el servei militar i s'hi va casar amb Caridad Socias, filla de Cuba.


En tornar a la Bisbal va establir-se en el seu ofici; el matrimoni va adquirí el 28 d'agost del 1871 uns terrenys anteriorment propietat d'Agustí Boy amb la finalitat d'edificar-hi la residència familiar i una fàbrica de terrissa; l'edifici va ser denominat "Mundo Nuevo" en record dels orígens de la propietària.

 

Aquesta va ser la primera terrisseria situada als afores de la vila, que després va anar seguida d'altres, en el moment d'expansió d'aquesta indústria. En l'actualitat, els descendents dels primers propietaris es dediquen a la venda de terrissa. L’edifici, a més d'habitatge, és un dels magatzems - botiga de terrissa més importants del barri de l'Aigüeta.


L'edifici consta de planta baixa i un pis, amb coronament de barana de ceràmica calada i coberta de teula a dues vessants. Els dos pisos presenten la mateixa estructura: set arcs de mig punt entre pilars amb columnes adossades, al centre dels quals hi ha una petita mènsula decorativa (les de la planta baixa amb tema vegetal i les del pis amb figura femenina). A la planta baixa totes les obertures són finestres, llevat de dues portes, i al pis són balcons ampitadors amb barana de terrissa, igual que la del coronament.

 

A la teulada hi ha una torratxa de planta rectangular de maó amb la barana de ceràmica, igual a la de la façana.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.


Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  i confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Catalunya des de l’inici de la pandèmia declara  20.760. víctimes de la Covid.19

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/


La Comunidad Autònoma de Madrid – que no actualitza regularment les dades -   declara 22.568.  víctimes de la Covid.19


https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210303_cam_covid19.pdf


Aquí i allà, les xifres son esfereïdores, i fins al moment present, ningú assumeix responsabilitats per aquest  "laissez faire, laissez passer" que comporta a nivell del REINO DE ESPAÑA una mortaldat estimada de quasi 175.000 persones.


Les previsions de l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) situen la caiguda de l’estaca l’any 2029, esperem  reduir aquest termini, i que puguem tornar en viure amb salut, amb llibertat i en democràcia.



Amén!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada