dimarts, 2 de març del 2021

ANTIC HOSPITAL DE PUIGCERDÀ.

 

L’ Ernest Prats, publica una fotografia cedida per la  Pepita Gasto de l’edifici de l'hospital de Puigcerdà; una de les institucions més antigues de la vila.




L'exterior és de 1857, quan l'Hospital va passar a ser propietat municipal.


Construït cap al 1185-1189, el rei Pere I el va posar sota la seva protecció el 1190 i el 1202 li concedia les escorries de l'oli que venien els revenedors setmanalment i un sester de sal.


El 1206 el bisbat d'Urgell li concedeix llicència per a tenir església i cementiri propis.

 

El centre era un lloc d'acolliment per a persones desvalgudes i malalts pobres, als qui s'alimentava, tractava i, en cas de defunció, enterrava.


El gestionaven uns administradors de la mateixa Puigcerdà nomenats pel consolat, els quals havien de retre'n comptes anualment.

 

Fins al segle XVIII el personal era format únicament per tres persones: l'hospitaler, la muller i un metge.


De metges, tenim constància, entre d'altres, de Miquel Bernades i Mainader  (Puigcerdà, ca. 1708 - Madrid, 1771), metge i botànic, i Francesc Piguillem i Verdacer  (Puigcerdà, Bisbat d'Urgell, 17 de gener de 1770 - Puigcerdà, 21 d'agost de 1826), introductor de la vacuna de la verola a Espanya.

 

El 1887 van fer-se'n càrrec les germanes del Sant Àngel Custodi de l'Hospital de Puigcerdà .

 


Fotografia de la capella. JordiContijoch Boada. 2010


Durant la dècada del 1980 l'hospital passà a formar part de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública de Catalunya i es constituí una fundació per la gestió


Cuideu-vos molt, l’especulació amb les vacunes feta per uns i altres, fa preveure que almenys a Catalunya, els terminis es podrien allargar més enllà del 2021.


Madrid – que no actualitza les dades de forma regular - reconeixia 22.442 víctimes:

 

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210301_cam_covid19.pdf

 

Catalunya, on en TOTES les funeràries hi ha almenys un periodista per deixar constància de la mortaldat que pateixen les  files “separatistes” , les víctimes des de l’inici de la pandèmia són 20.694.

 

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/

 

El "laissez faire, laissez passer"  que s’ha practicat – i es practica  - al REINO DE ESPAÑA, ha comportat que percentualment sigui el lloc del món amb més víctimes.


Pensem però, que aquesta fita sinistra, no hauria de ser motiu de goig, ni pels Partits de l’Eix, ni a per a ningú.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada