dijous, 4 de març del 2021

AQÜEDUCTE DE LA FONT DELS LLOPS. MANRESA. BAGES

El Josep Llobet Manubens publica fotografies  de l'aqüeducte de la font dels Llops ,a Manresa,  del que explica que avui, ja te molt bona vista, per anar-hi s’ha  d'agafar el caminet a sota del camp de futbol de Sant Pau, (hi ha un petit cartell)


Fotografies. Josep Llobet Manubens



Fotografies. Josep Llobet Manubens


L'any 1700 l'abat de Poblet vengué l'ermitori de Sant Pau de monjos cistercencs als jesuïtes del col·legi de Manresa. La companyia de Jesús va voler donar una mica de vida a la contrada de Sant Pau, prop de la Balconada, és per això que hi van construir un dipòsit d'aigua i un aqüeducte pe tal d'assegurar el regatge de les hortes veïnes.


Patrimoni Gencat ens diu ; aqüeducte estructurat en quatre arcades de mig punt ben emmarcades amb carreus regulars. A la part superior hi ha un canal per on transcorria l'aigua. L'aparell és obrat amb carreus força irregulars.

 

L'aqüeducte era de gran utilitat per transportar les aigües de la Font dels Llops, avui desapareguda, a l'altra sector de muntanya. Actualment es troba en desús, encara que algunes vegades hi circula aigua per regar els horts.

 

Es va deixar d'utilitzar al canalitzar-se les aigües dels dipòsits municipals cap a la barriada de Sant Pau.


El Josep Llobet Manubens, em deia que algunes de les  afirmacions que es fan per Patrimoni Gencat,  encara no han estat contrastades,  en primer lloc l’aqüeducte no te quatre arcades sinó  que en té sis, (dues encara per acabar de netejar), i quan al tema que transportava l’aigua de la font dels llops, no esta clar si era de la font o prevenia de la sèquia, i allò de “ a vegades i circula aigua ·”  no es possible, tant l'entrada com la sortida estan completament enrunades .



Fotografies. Josep Llobet Manubens. Arcades pendents de netejar




Fotografies. Josep Llobet Manubens. Font dels Llops.


 Salutacions i gràcies per la feina de divulgació que feu.

 

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=16657


Quan us deixin sortir dels àmbits carceraris comarcals i/o locals, poseu Manresa a la vostra agenda.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  i confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Catalunya des de l’inici de la pandèmia declara  20.408 víctimes de la Covid.19

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/


La Comunidad Autònoma de Madrid – que no actualitza regularment les dades  declara 22.166  víctimes de la Covid.19

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210221_cam_covid19.pdf


Aquí i allà, les xifres son esfereïdores, i fins al moment present, ningú assumeix responsabilitats per aquest  "laissez faire, laissez passer" que comporta a nivell del REINO DE ESPAÑA una mortaldat estimada de quasi 175.000 persones.


Les previsions de l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) situen la caiguda de l’estaca l’any 2029, esperem  reduir aquest termini, i que puguem tornar en viure amb salut, amb llibertat i en democràcia.



Amén!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada