dijous, 11 de març del 2021

LA MASIA O CASTELL DE PUJOL O DE LA ROQUETA. COLL DE NARGÒ. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA

 

Continuem en la situació de “ presó comarcal  REVISABLE “ ,  això, ras i curt, vol dir que els estudiosos del Patrimoni Històric català NO PODEM sortir de la nostra comarca, i que alhora personatges  con la inefable Isabel Natividad Díaz Ayuso (Madrid, 17 d'octubre de 1978) – i tants i tants altres -  poden passejar-se amb TOTAL LLIBERTAT amb l’excusa de “ fer política” . Les noticies de la picabaralla per les cadires/poltrones per part dels Partits de l’Eix del Mal, a Murcia i Madrid – de moment – ens omple d’esperança.


Li enviava al Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,   que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades, un enllaç del Fons Estudi de la masia Catalana amb les imatges que apareixen a l’entrada Organya :

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Organya?fbclid=IwAR0Quk5NALVt1MVauFtMqTArornizAnQAcPA9a7EVHiviDbiwkgHVljkfzg


Joan Estorch  - pensem que Salomó -  ens agradarà alhora que tenir-ne confirmació a castellardiari@gmail.com  , saber  el lloc i dades del seu  naixemebt i traspàs - , retratava  cap a  l’any 1929 , Vista general d'una masia entre Oliana i Organyà



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/6861/rec/6


El Jordi Vila Juncá, em recordava que Organyá nomes té 12 km de terme , i la masia en qüestió, de la que m’enviava una fotografia actual,  és el Pujol , al terme de Coll de  Nargó.




Havíem establert   una joint venture, amb el  Jordi Vila Juncá,  ell aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i  que al ensems esperonem a  TOTS ELS  LECTORS  a compartir-la  amb els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   pensem que en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, alhora que qualsevol, petita acció és molt important,  es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.


La Mercè Terré i Vila  i el  Ventura Roca i Martí, escrivien del castell de Pujol o la masia de Pujol a : https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0618302.xml


Un dels castells més significatius i desconeguts de l’Alt Urgell és el castell de Pujol. És situat en un turó que hi ha a l’altre costat del pantà d’Oliana, a prop de Coll de Nargó, a la ribera esquerra del riu Segre.


S’hi pot accedir per la carretera de Fígols a Sant Llorenç de Morunys. A 1 km del pont d’Espia surt un camí que travessa el riu de Perles i puja fins al Pujol en deu minuts.


La documentació consultada no ha aclarit els orígens del Castell de Pujol. És possible que el nom “el Pujol” sigui relativament modern i que sigui donat pel lloc que ocupa.

 

En el Spill… es documenta la Roqueta, dins el quarter d’Organyà. Aquest indret ha estat identificat amb l’actual masia de Pujol; de fet la seva descripció coincideix amb l’actual. La Roqueta “és una torre e casa situada en un cap de rocha e fa gran fortalesa e no.y està sinó una casa, qui és d’en Pere de la Roqueta, e la ditta casa fa castell e és del terme de Nargó”. Aquesta identificació, però, no és del tot clara ja que en el capbreu dels anys 1493-94 i en el mateix Spill… es parla a la vegada del mas de Pujol i del mas de la Roqueta. Així, el 1518 el mas de Pujol tenia dos focs i el de la Roqueta un.

 

Actualment la gent dels voltants coneix l’indret com a masia Pujol i el topònim de la Roqueta ha desaparegut. La situació del mas i la importància de la construcció fan pensar que es tracta de la Roqueta, un dels notables indrets fortificats del vescomtat de Castellbò.


És una construcció de considerables dimensions, de planta rectangular, 22,50 × 9,50 m. Conserva uns 4 m d’alçada de la primitiva construcció a la part més baixa; al mur sud, la paret conservada arriba fins als 6 m. Tota l’edificació ha estat construïda aprofitant la pedra del lloc.


Els murs tenen un gruix d’1,40 m i són fets amb carreus treballats i allargats, de 10 cm d’alt X 30 cm d’ample, aproximadament.

 

Avui l’edifici consta de planta baixa, pis i golfes. La primitiva porta d’entrada és a ponent, a 2 metres  de terra i solament a 30 centímetres  del mur N. Per l’exterior té una amplada de 85 centímetres  i per l’interior de 110. Al mateix mur hi ha una finestra de 50 centímetres  d’amplada. A la paret S, i al mig del mur, hi ha una altra finestra de 60 centímetres . Finalment, a la façana de llevant veiem 2 finestres, a 7 i 12 metres  respectivament del mur sud.

 

A tots els murs hi ha diversos forats que hom pensa que es tracta d’espitlleres; algunes són a les cantonades dominant un ampli sector. Les mides són reduïdes: 15 × 15 centímetres .

 

Aquesta casa forta es pot datar entorn del segle XI.


 Probablement era d’un cavaller que dominava la vall i depenia dels Caboet. L’indret, situat al solell, gaudia de camps de conreu i de pastures, ja que era una explotació propera a un lloc d’hàbitat concentrat (Coll de Nargó).


Les parets foren aprofitades per a una construcció posterior, del segle XVII, quan l’edifici degué ser transformat en casa de pagès.


Ha estat objecte  des de la UPC d’un treball acadèmic “Estudi històric-constructiu i de lesions de la masia el Castell de Pujol , municipi de Coll de Nargó” ,dut a terme  per David Ponte Trilla, David", sota la direccio de  Juan Serra Santasusagna,

https://upcommons.upc.edu/browse?value=Ponte%20Trilla,%20David&type=author


Està inclosa al Catàleg de masies:

http://collnargo.ddl.net/fotos/collnargo//poum/6_Cataleg%20de%20Masies/000-COLL%20DE%20NARGO.pdf


No en fan esment a :

https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_l%27Alt_Urgell#Coll_de_Narg%C3%B3


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació, nosaltres la farem arribar a mdc@csuc.cat;  recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19;  confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Ah!, seguirem l’evolució del «affaire»  dels Partits de l’Eix del Mal al REINO DE ESPAÑA, com deia M. Rajoy "Cuanto peor, mejor para todos y cuanto peor para todos mejor"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada