divendres, 12 de març del 2021

MAS MONTAGUT. URTX. FONTANALS. LA CERDANYA JUSSANA. GIRONA

 

El Joaquim Pons, pública una fotografia del Mas Montagut a Fontanals de Cerdanya, la imatges està extreta del llibre “Les Cases Pairals Catalanes”  de Ed. Destino publicat l'any 1973.




Fontanals de Cerdanya és un municipi de la comarca de la Cerdanya jussana, format “ manu militari”  amb  fusió dels antics municipis de Queixans i d'Urtx l'any 1969, que devia ser llevat d’error el 33  AÑO TRIUNFAL de la dictadura franquista.


Patrimoni Gencat ens diu;  gran mas Cerdà amb les dependències característiques d'una explotació ramadera, especialment de bestiar boví, amb amples quadres i badius; amb obertures amb brancals i llindes de pedra.


Està enclavat al nord-est de les Pereres entre el Segre i el Camí de Vilallobent.


 Són les millors terres de l'antic terme de Queixans, vora el Segre, al pla, amb bon aprofitament per l'agricultura i l'explotació ramadera.


El Mas Montagut està enclavat en territori jurisdiccional de la baronia de la Perera i conserva encara vestigis de l'antic castell: un mur, el portal d'entrada de llevant i uns matacans.




https://www.pinterest.es/pin/501869952225666144/


Segons el "Llibre de Notes de la Hisenda Montagut", començat a redactar el 27 d'abril de 1678: "En Joan Pere Montagut, en terres comprades als Manegat bastí la masada(...) -i afegeix- els anys 1536, 1618, 1619 i 1678".


L’enciclopèdia catalana dóna informació desactualitzada; Mas de Montagut, les Pereres de Dalt, Gran masia del municipi d’Urtx (Baixa Cerdanya), al N del terme, a l’esquerra del Segre, al camí a Vilallobent.


Situada al NE de les Pereres, entre el Segre i el camí de Vilallobent, és dedicada a l’explotació ramadera, especialment de bovins.


La TV3 recollia l’activat de “ caçadora de masies duta a terme per la Marta Lloret Blackburn.


Algú ens deixava un comentari a la pàgina https://www.facebook.com/La-masia-catalana-170725116311996 , hem de dir que ens sembla fantàstic que es reconegui la tasca de la Marta Lloret Blackburn, com que des de la televisió catalana es facin programes com "Batalla monumental", en matèria de divulgació del Patrimoni històric, per molt que es fes, SEMPRE quedaríem curts.


Els que ens estimen el Patrimoni Històric i Catalunya  - bàsicament la societat “desarmada”, adjectius com CIVIL o POPULAR, ja no tenen cap sentit -   no entenem això de la COMPETÈNCIA, nosaltres volem la CONCURRÈNCIA.  Ens fem nostres les paraules de Mateu 9, 35 - 10, 1.6-8, “la collita és abundant, els segadors però,  són pocs. Pregueu, doncs, a l'amo dels sembrats que hi enviï més segadors”.


Pels catalans el Patrimoni històric i la seva correcta documentació és un imperatiu ètic.


Ah!, ens agradaria tenir noticia  a l’email castellardiari@gmail.com de l’autor de l’edifici de els escoles/ajuntament d’Urtx


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació, nosaltres la farem arribar a mdc@csuc.cat;  recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19;  confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Cuideu-vos molt, Madrid reconeixia 22.741 víctimes de la Covid.19

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210311_cam_covid19.pdf


Catalunya des de l’inici de la pandèmia 20.982.

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/


El "laissez faire, laissez passer" practicat des del nacionalsocialisme, ha situat el REINO DE ESPAÑA com a campió mundial indiscutible pel que fa al nombre de  víctimes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada