dijous, 11 de març del 2021

IN MEMORIAM, CINEMA FÉMINA. TORTOSA. L’EBRE JUSSÀ.

 

José María Franquet Martínez (Tortosa, 1910 – 1984) va ser l’autor entre altres dels cinemes Niza i Cinema Fèmina, de Tortosa, aquest darrer el retratava la Cinta Llatje, i explica que va obrir les seves portes l'any 1943 i les va tancar el 1996.





Patrimoni Gencat ens el descriu com ; edifici cantoner de planta rectangular amb tres façanes, dues de les quals (lateral i posterior) són cegues. Situat al límit de l'eixample, darrera ell s'alça un turó dominat per les antigues fortificacions, al peu de les quals comencen els barris vells.


La façana principal es composa d'una ampla porta d'accés sobre la qual avança una gran tribuna centrada que ocupa, en alçada, la resta de l'edifici, amb alts finestrals a la segona planta, rematats per ornaments. A ambdós costats els paraments són de rajola vista amb un buit seguit en alçada, envidrat per il·luminar les escales que accedeixen a l'amfiteatre.

 

L'interior també presenta determinats elements decoratius al sostre, platea i amfiteatre.


Abans de l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC  de la II República,  al mateix solar  hi havia el cinema Benet, que fou enderrocat per una bomba.


Tortosa es una ciutat màrtir, en la que de vegades – com acostuma a succeir dissortadament -   els símptomes de la síndrome d'Estocolm encara son vigents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada