dijous, 7 de maig del 2015

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DEL PORTAL. ELS PRATS DE REI. L’ANOIA SOBIRANA

Retratava l’edifici barroc-neoclassicista de planta rectangular d'estil corinti, construït entre els anys 1756 i 1787, que aixopluga el Santuari de la Mare de Déu del Portal, a la vila dels Prats de Reis, a l’Anoia Sobirana.


La descripció ens diu que té 16 metres de llargada per 12 metres d'amplada, amb una gran cúpula central, ornada amb escultures dels Sants Doctors de l'església. Els angles són reforçats amb carreus més grans. El portal, barroc, amb façana rematada per motllures. Dues columnes corínties emmarcant la porta.


La imatge de la Verge asseguda amb el Nen dret sobre el genoll esquerre, fa 69 centímetres d'alçada i és esculpida en pedra de sauló. La policromia actual no és la original. Li foren mutilades les corones primitives per a posar-n'hi unes de postisses. La verge té la cabellera rossa i una cinta daurada. El nen porta un ocellet que li menja de la mà. La figura de la verge presenta una certa naturalitat però la del nen encara conserva el hieratisme del romànic. És de les poques imatges amb el nen dret.

El nom li ve del seu emplaçament inicial, en una capella mural feta sobre el Portal Major de la vila dels Prats de Rei.

En aquest lloc es construí una primera capella al segle XVI , i al segle XVIII, amb els ‘diners d’Amèrica’ es bastí l'actual.

La infinita corrupció política que ha patit, pateix , i patirà, la ciutadania, el tristíssim paper que jugava l’església catòlica en el període 1936-39, han portat a l’actual descreença, i a l’oblit de l’activitat intercessora de Maria.

Els corruptes no tenen perdó de Déu, i l’església fa tard en reconèixer la seva part de culpa, i demanar perdó.

Ens agradarà tenir noticia del mestre d’obres, autor d’aquest Santuari a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada