diumenge, 17 de maig del 2015

SANT ANDREU DE CASTELLNOU I EL SEU RODAL.

Retratava al Josep Olivé Escarré, davant la façana de l’Església romànica del segle XI, amb tres naus de les quals la central és la més alta, advocada a Sant Andreu, és la seu de la parròquia de Castellnou de Bages.


La descripció ens diu que està coberta amb voltes de canó, l'absis i les absidioles amb voltes de quart d'esfera. La nau central comunica amb les laterals mitjançant tres arcs formers que es recolzen sobre pilars cruciformes. A la capçalera trobem un absis central i dues absidioles laterals, estan decorades a l'exterior amb la típica decoració llombarda: un fris d'arcades cegues organitzades en grups de quatre i separades per lesenes en l'absis central i sense lesenes en les absidioles. Aquest motiu de les arcades cegues es repeteix a la nau central i a la façana principal. Com a obertures es veuen tres finestres de doble esqueixada a l'absis i una a cadascuna de les absidioles. Actualment el portal s'obre en el mur de ponent, modificació que data dels segles XVI i XVII, quan també es construí un campanar de torre. La coberta de les naus és de teula àrab a dues vessants i la de l'absis i les absidioles és col•locada en cascada. L'aparell del conjunt és a base de carreus de pedra escairats de mode irregular i disposats en fileres.

l'aire Pallàs d’ençà de la seva restauració l’any 1976 pel Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació Provincial de Barcelona.


El tràgic final del Ramon Vila Capdevila (Peguera, Fígols, Berguedà, 1 d'abril de 1908 - Castellnou de Bages, 7 d'agost de 1963), que fou enterrat al fossar de Castellnou de Bages, atorga al indret una pàtina d’autenticitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada