divendres, 15 de maig del 2015

ROMÀNIC DEL BAGES. SANTA MARIA DE CLARET. SANTPEDOR.

Retratava al Josep Olivé davant la façana de l'església romànica de Santa Maria de Claret, al terme de Santpedor, la descripció ens diu que és una construcció del segle XII formada per una nau rectangular coronada per un absis semicircular completament llis.


L'església ha sigut modificada en afegir-hi un edifici barroc al segle XVIII, que permet que aquesta nau es comuniqui amb la sagristia del santuari de Santa Anna de Claret.

El massís campanar de planta quadrada ha estat últimament restaurat, com en el altres indrets tot fa pensar que originàriament podria haver estat una torre fortificada de guàrdia i bada del lloc.

Recentment l'excavació de l'interior ha permès trobar la planta d'una església precedent, probablement del segle X o principis del XI. La planta és rectangular, una mica més estreta que la romànica i es conserva una alçada de murs fins a 1'5m. A la capçalera hi ha una finestra amb pany de clau.

El campanar de planta quadrada està construït amb grans carreus col•locats a contrajunt i units amb morter. La part superior del campanar presenta dues obertures per cara i coberta de teula a quatre vessants. És una construcció massissa sense obertures, que dóna caràcter de fortalesa a l'església de Santa Maria, recentment restaurada per la part exterior.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada