diumenge, 17 de maig del 2015

SANT SALVADOR DE CASTELLNOU O DE TORRE ABADAL. BAGES

Retratava al Josep Olivé Escarré, davant la façana de l’església originàriament romànica de Sant Salvador de Castellnou, o de Torre Abadal.


La descripció ens diu que f ou construïda a finals de del segle XI o principis del XII. És d'una sola nau i absis semicircular a sol naixent, possiblement coberta anteriorment per una volta de canó i reforçada amb un arc faixó. La coberta és feta a base de teula àrab a dues vessants que acaba en una breu cornisa amb una mena de lesena decorativa. Als peus de l'església es troba la porta, adintellada i amb una petita fornícula a la part superior flanquejada per dos pinacles adossats al mur; a sobre hi ha un petit òcul. Al capdamunt de la coberta s'aixeca un campanar d'espadanya.

Originàriament la portada hauria estat al cantó de migdia, i la finestra de l'absis es troba completament reformada. Al segle XVII es feren algunes reformes que probablement adossaren uns contraforts laterals. És possible que s'obrís també un portal a ponent que actualment ha estat reemplaçat per un altre realitzat amb pedra artificial.

Està dins d’una de les zones ‘ urbanitzades’ de Castellnou de Bages.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada