divendres, 29 de maig del 2015

CASTELL DE MONTCORTÉS. ELS PLANS DE SIÓ. LA SEGARRA. LLEIDA. CATALUNYA

Ni quedaven força de castells per veure al Josep Olivé Escarré  ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 + Castellar del Vallès, 6de maig de 2019
http://castellscatalans.cat/castells.html

El retratava a la caiguda de la tarda al davant del magnífic edifici que Joan Sacirera feia construir a les acaballes del segle XV al mestre d’obres Joan Barrufet , que per aquells anys tancava les darreres voltes de l’església de Santa Maria de la ciutat de Cervera.


La descripció ens diu que el trobem situat aïlladament a la part més alta del nucli, davant de la que fou església parroquial de Santa Anna, a la part baixa d’aquest turó es troben les poques cases que conformaren el poble.

És un edifici de planta rectangular, en el que es poden distingir tres cossos ben diferenciats, el cos central utilitzat com a habitatge, les dues torres situades paral•lelament a l'esquerra de l'edifici, amb finalitats defensives, i un tercer cos situat a la dreta i de dimensions més petites destinat segurament a úsos agrícoles. Des de la façana principal es pot distingir la planta baixa amb la portalada d'accès d'arc de mig punt adovellat, i petites obertures en forma d'espitlleres, segurament utilitzada per finalitats agrícoles. Per damunt d'aquesta, s'alcen tres plantes superiors, la primera presenta finestres de mitjanes dimensions i amb poc treball decoratiu, és a la segona on segurament estava situada la planta noble, ja que presenta tres finestres de grans dimensions amb motllures i brancals decorats; finalment a la tercera planta o golfes, hi trobem una sèrie d'obertures en arc rebaixat de petites dimensions juntament amb les restes de tres matacans. Les dues torres situades a l'esquerra, queden separades entre elles pel mateix cos de l'edifici central, al qual s'hi pot observar una finestra de les mateixes característiques que les situades a la planta noble de la façana principal. Les torres presenten petites obertures en forma d'espitlleres i a la part superior tornem a trobar la sèrie d'obertures en arc rebaixat de petites dimensions juntament amb les restes de diferents matacans que resalten el séu ús defensiu. Tot el perímetre de l'edifici presenta un gruixut ràfec de maó d'influència morisca com a element de decoració. El cos situat a la dreta de l'edifici, presenta una obertura per accedir al seu interior formada per un arc rebaixat adovellat, amb volta de canó al seu interior.

Està en un deficient estat de conservació, condició que la nefasta situació econòmica del REINO DE ESPAÑA, no farà més que agreujar.

 La dictadura  - de fet l’empresa que digitalitzava el Fons Fotogràfic -  li jugava una mala passada al Francesc Blasi i Vallespinosa (Valls, Alt Camp, 23 de gener de 1875 - Barcelona, 1 d'abril de 1949), que retratava             entre 1920 i 1938, Vista general de Montcortès de Segarra, al terme dels Plans de Sió, que es convertia en Montornès de Segarra, municipi situat al límit de la comarca – de fet, va pertànyer a l’Urgell en el període 1936- 1989.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/22221/rec/3495

Farem arribar un email a mdc@csuc.cat amb el prec que modifiquin la seva informació

 Costa evitar l’ús del llenguatge escatològic, quan constates una vegada i altra, les accions maldestres dels enemics de Catalunya, que se’n surten força bé en la seva tasca de dessolar la terra.  

Els catalans som pacients i respectem la voluntat divina , i  com es diu a Romans, 12  ; esperem  que actuï la indignació divina, tal com diu l’Escriptura: A mi em toca de passar comptes, jo donaré la paga,  diu el Senyor.

Havíem publicat de Montcortès :

MONTCORTÈS, EL COLÓS FERIT. LA SEGARRA

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/12/montcortes-el-colos-ferit-la-segarra.html

IN MEMORIAM DE LA CASA COMPANYS AL NUCLI DE MONTCORTÈS. EL PLANS DE SIÓ. LA SEGARRA. LLEIDA.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2019/12/in-memoriam-de-la-casa-companys-al.html

ESGLÉSIA DE SANTA ANNA DEL CASTELL DE MONTCORTÉS. ELS PLANS DE SIÓ. LA SEGARRA. CATALUNYA

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2015/05/esglesia-de-santa-anna-del-castell-de.html

El 30.5.2024 s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció, NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia,.. NO,NO,NO,... 

Que Santa Anna    i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels     , segarrencs ,  amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada