El cens de la Vilella Baixa l’any 1910 era de 649 habitants, que seran 626 l’any 1920, i 458 l’any 1930, coincidint amb la caiguda del primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ); lluny, molt lluny del 1059 que marcaven el sostre demogràfic l’any 1857.
L’Ignasi Carsí Costas, em feia arribar unes fotografies datades als anys 1918 i 1923, en les que posaven noies de diferents edats.
No tenim – encara – imatges de l’edifici de les escoles, les fotografies però, ens confirmen alhora que la seva existència, que la preocupació en matèria d’educació, ha estat a Catalunya una constant des de fa molts decennis.
Avui, justament, sembla que aquesta ‘empenta’ s’està aturant; està clar que una part de la culpa , té una clara relació amb l’acció política que des del PP s’està fent contra el català i els catalans, l’altra vindria potser per la ‘concentració’ escolar, feta a l’empara de la ‘igualtat d’oportunitats’, sense voler veure que la justícia consisteix precisament en tractar desigualment als que son desiguals. Malgrat això és ‘matèria opinable’ , i que tothom té el seu criteri personal, el fet és que sempre son els infants de les poblacions petites els que han de fer ‘l’esforç’ d’integrar-se oi ?.
Ens agradarà rebre a l'email coneixercatalunya@gmail.com imatges de les escoles de la Vilella Baixa, de la resta de poblacions del Priorat, i de totes les de Catalunya; Catalunya s’ha d’espolsar la ‘inèrcia perniciosa’ que els nostres botxins deixaven ‘instal•lada’ des del primer d’abril de 1939.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada