divendres, 1 de maig del 2015

EDIFICI DE L’AJUNTAMENT I ANTIGUES ESCOLES PÚBLIQUES DEL BRULL. OSONA. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

Retratava la casa de planta rectangular feta de carreus de pedra units amb ciment, actual seu de l’Ajuntament del Brull.


La descripció tècnica ens diu que té planta baixa i un sol pis, amb coberta de teula àrab a dues vessants (desguassa a la façana principal i a la paret posterior). La façana principal està encarada al sud-oest. Les obertures tenen llinda de pedra i, a sobre d'aquesta, dues d'elles tenen un adornament triangular fet també amb carreus. A més, les obertures de la planta baixa tenen una reixa de ferro. L'aspecte que ofereix avui és el resultat de successives ampliacions a partir d'un cos original, respectant sempre les línies de façana i l'alçada de la casa. A la part de llevant hi ha una construcció adossada, que actualment és un restaurant. A ponent hi ha una altra construcció, aquesta amb acabat arrebossat a la planta baixa i un porxo obert al primer pis.

Ens agradarà tenir noticia del mestre d’obres i/o arquitecte autor d’aquest edifici.

Em confirmen que havia estat l’escola pública, i fins que es conserven encara fotografies d’algun grup d’alumnes, als que demanaran permís per incloure’ls en aquest post.

Sou pregats d’ajudar-nos en la nostra recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista a l’email coneixercatalunya@gmail.com ; feu-nos arribar algunes imatges – actuals i/o anterios – i si en teniu informació les dades del mestre d’obres i/o arquitecte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada