Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.
Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu. No comptava – i cal fer-ho sempre – amb els efectes de la ‘inèrcia perniciosa’ que ens encomanaven els nostres botxins.
Havia trobat una noticia a la hemeroteca ,
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1933/05/23/pagina-6/33186801/pdf.html
en la que s’adjudica a l’arquitecte Emili Porta Galobart ( Berga, 1886 - Berga, 01/04/1963 ) l’autoria de l’escola de Gironella.
Encomanava als meus amics, Maria Rosa Planell Grau, i Miquel Pujol Mur, que retratessin aquest edifici escolar, i si els era possible incorporessin els edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, dins dels ‘objectes d’interès’ en les seves sortides.
Rebia un email en el que em deien ; acompanyem fotografies del CEIP de Gironella, segons conversacions cada mestre tenia la seva casa, el lloc és en un parc amb arbres i jardins difícil d'enquadrar amb la màquina.
Cordialment,
Fins al present la recerca a nivell de la comarca del Berguedà ha donat uns resultats que cal qualificar de ‘minsos’.
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/04/escoles-publiques-anteriors-la_97.html
Val a dir que estic sorprès per la manca de dades que diuen tenir Ajuntaments, Consells Comarcals, Diputacions i Generalitat, als que m’adreçava en demanda d’informació.
Em replantejava fer una petició adreçada NOMÉS a persones i/o entitats d’aquesta comarca, a les que la recuperació de la memòria històrica, no els sembli un despropòsit ; segur que allà on vius hi ha, o hi havia alguna escola d’aquella època, malgrat que durant el feixisme enderrocar edificis de la II República i/o de la Mancomunitat, va esdevenir mèrit patriòtic ; en cas afirmatiu, penja directament les imatges i dades a la pàgina del facebook:
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts
, o envia-nos-ho a l’email coneixercataunya@gmail.com
Sou pregats d’adreçar-vos TAMBÉ al respectiu Ajuntament, i a les entitats culturals – quan existeixin - ; per superar la ‘inèrcia perniciosa’, ens cal una acció decidida des de la ‘ societat civil’.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada