dijous, 7 de maig del 2015

EL CAMPANAR – SENSE ESGLÉSIA – DE SANT MARTÍ SESGUEIOLES. L’ANOIA. CATALUNYA

Ens aturàvem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, al poble de sant Martí Sesgueioles, 647 metres d’altitud , que es va originar dins el primitiu terme del castell de Vilallonga, citat des de l’any 1022.

Llegia que el lloc de Sant Martí amb l'església o "domum Sti. Martini " i amb cases edificades a la vora, surt esmentat l'any 1068 en una venda de terres i vinyes feta als comtes Ramon Berenguer i Almodis....., aquesta compra i potser d'altres que desconeixem feren que el lloc de Sant Martí passés a ser de domini reial, metre que la resta del terme de Vilallonga restà de domini dels nobles .

Vers l’any 1550 va ésser construïda l'església "nova " de la qual encara resta el campanar, construït l’any 1708 per Joan Reinald, segons pla del mestre de cases Marc Godier.

Coincidint amb l’entrada de Catalunya en el comerç amb les colònies americanes – el rei Carles III va adonar-se’n de la greu corrupció que ha esdevingut endèmica, i va reclamar la presència catalana en aquells mercats - , això va comportar un augment de població, que en el cas de Sant Martí Sesgueioles, provocaria un increment de les edificacions urbanes entre la nova església i la riera, que faria necessària la construcció l’any 1779 al centre de la població, de l'església actual.


El campanar fou reconstruït l’any 1963 per iniciativa de mossèn J. Pujol, pels mestres d'obres V.GIRALT i J.LLORET segons una inscripció en el contrafort de l'angle del campanar; de l’església ‘nova’ en resten de dempeus un pany de paret, al fons del que era la nau i el campanar que recolza en aquesta paret.

El campanar no era tan alt, l'any 1708, J.REINALD el va aixecar 29 pams seguint un projecte realitzat l’any 1692 pel mestre de cases Marc Godier.

Quan al topònim, contracció de ses esglesioles, «les esglesietes» , voldríem saber en quina època es va crear.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmaiol.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada