dilluns, 4 de maig del 2015

CASTELL DEL BRULL. OSONA. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré davant les ruïnes, consolidades i enjardinades, perfectament visitables del castell del Brull ubicat en un turó a ponent de l'església de Sant Martí, situat al nord del massís del Montseny.


La descripció ens diu que es tracta d'un castell de planta pentagonal que consta d'una torre circular a cada angle, amb una torre semicircular al centre del mur nord de la fortificació. Del castell, se'n conserva en alçada una de les torres circulars i part d'un pany de muralla d'uns 4 metres d'altura. Es distingeixen dues fases constructives, que cal situar cronològicament entre els segles XII i XIII. En la primera fase, l'aparell és de carreuons de pedra calcària de color blanc, lligats amb morter de calç molt granulós, i amb una factura regular. Les torres tenen un metre de diàmetre, en la seva fase constructiva original. La segona fase es diferencia per la utilització de carreuons de pedra sorrenca de color vermell, d'una millor factura que en el moment anterior. Els carreuons són més grans i estan més ben tallats. En aquest moment, les torres són revestides i reforçades, i les parets s'eleven. Durant la intervenció arqueològica realitzada el 1998, es va documentar un paviment de lloses del segle XIII, amb un capitell romànic del segle XII reaprofitat en els nivells de preparació de la pavimentació.

Faríem bona feina aquell matí al Brull, l’església de Sant Martí, la Mare de Déu de les Prades, l’església de Sagrat Cor de Jesús, l’edifici de l’ajuntament i les antigues escoles ,...

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada