dimarts, 25 de març del 2014

TORRE DEL PRIOR D’ORTA. LA TERRA ‘NOBLE’. TARRAGONA. CATALUNYA

El Joan Serra Saún, publicava imatges d’aquesta Torre, coneguda també com Torre Galindo, i en altres temps més reculats, Torre dels Capellans, és un edifici del segle XIII, situat al Barranc del Frare, al costat del camí que en altre temps era la ruta per anar fins a Bot, abans de construir la carretera actual, quan aquest topònim , hi ha un cert acord entre la doctrina en que prové de l’àrab al-busut que vol dir "les planes", en aquest sentit entre altres la Generalitat de Barcelona ens diu ; en la documentació antiga Buzot (Segle XII), probablement és d’origen aràbic. També però, hi ha qui fa referència al "bou", i encara qui defensa que prové del llatí tardà butte que vol dir "bot o bota", un recipient de cuir de pell de cabra o de xot que cosit i empegat serveix per contenir oli, vi o altre líquid.

La del Prior és una torre fortificada, i al seu costat hi ha un mas que encara es fa servir ara, per guardar les eines i magatzem de l’hort que es treballa, i possiblement en temps dels frares era explotat per aportar els aliments que necessitava la comunitat. L’aigua procedent de diverses fonts utilitza una xarxa de sèquies i mines de l’època dels templers i anterior, per omplir uns rentadors situats a pocs metres del mas, i del pou i cisterna que es troba just al costat de la torre.


Queda a menys d’un quilòmetre per sota del convent, és un edifici prismàtic de planta quadrada, que s'eleva 9 metres i té uns murs de 0,7 metres obrats de carreu mitjà. Interiorment té dos nivells. Damunt de la coberta hi ha una terrassa amb espitlleres i una lladronera damunt de la porta, situada a llevant. Aquesta ha sofert diverses modificacions al llarg dels segles

Queda a tocar de la via verda, sense accés però , per impedir-ho els camps que disposen de tanques i reixes per evitar malmetre i/o trepitjar els cultius, hom pensa que seria interessant fer-hi un pas protegit en sortir del túnel, per no tenir que fer tot el trajecte del camí del Barranc del Frare.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada