dilluns, 10 de març del 2014

SANT MARTÍ D'EMPÚRIES. L’ESCALA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

La Neus Subiros publicava una bellíssima fotografia de Sant Martí d'Empúries, temple bastit al segle XVI per substituir l'edifici existent anteriorment.


L'església apareix esmentada documentalment per primera vegada l'any 843 en una acta judicial sobre les rendes del bisbat de Girona. Una de les làpides conservades a la façana actual, datada el 926, fa referència a la restauració efectuada pel comte Gausbert en aquell període. La làpida sepulcral del sagristà Guillem de Palol esmenta les reconstruccions realitzades durant el segle XIII. L'actual església va ser construïda durant la primera meitat del segle XVI. La làpida situada damunt la porta d'accés informa que les obres van ser iniciades l'any 1507. A l'interior del temple es pot veure la data del 1538 en un cartell que mostra un àngel que serveix de mènsula de l'arc de sosteniment del cor. Possiblement aquesta data correspongui a l'acabament de l'edifici. Durant les excavacions arqueològiques dutes a terme a la plaça Major es va trobar un motlle de fosa de campana d'inicis del segle XVI, segurament incorporada a aquesta nova església. L'estructura bàsica del temple ha perdurat pràcticament fins l'actualitat. Tot i això, l'any 1744 es va construir la sagristia, tal i com es documenta en una data esculpida a la llinda de la porta d'accés situada al presbiteri.

A l'inici de la mal dita Guerra Civil espanyola (1936) - cal recordar que començava tot plegat amb la sedició dels militars feixistes contra el GOBIERNO DE LA II REPÚBLICA ESPAÑOLA- es varen destruir els retaules barrocs dels segles XVII i XVIII.

L’any 1947 es col•locaren dues campanes petites.

L'any 1995 es varen realitzar diferents obres de rehabilitació i arranjament que afectaren la teulada i la volta interior, el paviment, l'espai de la sagristia,els finestrals, els bancs. També es col•locaren dues campanes grans per acompanyar les petites. De la mateixa manera es restauraren els murs exteriors, la porta d'accés al temple, els seus arcs i escultures.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada