dimarts, 25 de març del 2014

CELLER I MOLI D’OLI DE L’ALBI. LES GARRIGUES. LLEIDA. CATALUNYA

Tinc pels edificis construïts amb la finalitat de ser Escoles, Cellers, Escorxadors, Fàbriques, ... una certa ‘veneració’, ja que s’assolia amb ells un anhel ‘ real’ de millora de les condicions de vida de les classes més humils.

Avui tenim naus rectangulars, sense ànima, que han assumit les antigues funcions d’aquells temples laics, i si hem de jutjar pels resultats no semblen obtenir els mateixos resultats, oi ?.

M’agradava rebre la fotografia que havia fet el Joan Serra Saún, de l’edifici que s’aixecava a l’Albí, a la comarca de les Garrigues, a la provincià de Lleida, a la colònia del AREINO DE ESPAÑA que els nadius i/o aborígens anomenem Catalunya, segons un projecte inicial realitzat per Cèsar Martinell i Brunet Valls, Alt Camp, 24 de desembre de 1888 - Barcelona, 19 de novembre de 1973) l’any 1920.


És un edifici modernista que, com els altres existents a la comarca i fets pel mateix Martinell, conjuga l'ús de la pedra, l'arrebossat i la ceràmica cuita a la construcció i decoració de l'obra. Es caracteritza pel gran finestral de la façana principal, lleugerament apuntat i dividit interiorment amb petits pilars de maó. La nau està coberta amb un sostre a dues aigües de teula àrab. Posteriorment foren afegides noves construccions annexes no incloses al primer projecte.

Aquesta cooperativa proveeix d'adobs i oli i comercialitza vi, fruita seca i cereals.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada