dijous, 13 de març del 2014

L’AJUNTAMENT ‘MAGNÍFIC’ D’ARNES. LA TERRA ALTA. TARRAGONA. CATALUNYA

El Joan Serra Saún, retratava l’edifici que acull la Casa Consistorial d’Arnes, potser, el millor en el seu estil de tota la Terra Alta.


La descripció tècnica ens diu ; edifici d’estil renaixentista, de planta rectangular, està totalment exempt i fet de carreus. A la planta baixa hi ha una llotja coberta, com un porxo, amb quatre arcades de mig punt amb arquivoltes, sobre columnes monolítiques molt grosses.

Al primer pis hi ha sis finestres amb llindes i mitges columnes jòniques adossades suportant un fals entaulament amb fris i cornisa rematat amb un frontó triangular amb acroteris i polleguerals amb volutes. Per la part de darrera s'han obert finestres sense respectar la tipologia pròpia de l'edifici.

Al segon pis, hi ha una galeria correguda, actualment encegada. Les plantes estan delimitades per motllures, que es fan més complexes a l'hora de rematar l'edifici i on trobem gàrgoles. L'interior es recent i l'actual accés, posterior, està centrat com l'original, al lateral. Sobre la porta central, a una dovella trobem l'escut d'armes.

Al fris de les finestres es pot llegir, consecutivament d'unes a altres, una inscripció amb la data de construcció "1584" i el nom de Joan Vilabona de Queretes.

L'any 1835, durant les guerres carlistes, fou cremat, fent-se de nou l'interior i obrint l'actual accés datat el 1836.
És un dels primers edificis renaixentistes de Catalunya, on va perdurar el gòtic força més temps que en altres regions veïnes.

La planta baixa va ser, fins fa vint-i-cinc anys, un bar, i una vegada va deixar de ser-ho, volien instal•lar-hi la consulta del metge.


http://ciberbusqui.tripod.com/galeria/fotantic.html

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada