dijous, 13 de març del 2014

ESGLÉSIA I CONVENT DE SANTA TERESA DE VIC. OSONA

La ‘ Ciutat dels Sants ‘ té un riquíssim i variat patrimoni, força desconegut per als vigatans i per la resta de mortals; la Pilar Juanuix retratava l’església i Convent de Santa Teresa, situada a la Rambla Montcada, 34 / Torres i Bages, 10 amb l’ànim de començar a posar remei a aquesta mancava.


La construcció de l'església es comença l'any 1655 i s'acabà el 1666. Es construí en un solar donat per Onofre Benet, ciutadà de Vic i costejà l'obra Domènech d'Osona, germà de la fundadora de l'ordre, la descripció tècnica ens diu ; església d'una sola nau amb creuer i capelles a l'extrem dels braços i el capcer rectangular, el braç llarg de la creu es dividit en quatre trams.

L'escut d'aquesta família es troba al centre de la cúpula del creuer, obra de l'arquitecte vigatà Josep Morató.

L'església conserva importants retaules barrocs, malgrat en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes contra el GOBIERNO DE LA II REPUBLICA ESPAÑOLA , hi ha constància de la pèrdua i/o destrucció de quatre retaules.

La façana presenta un frontó triangular amb una creu grega al centre inscrita dins un cercle. A la planta s'hi obre un portal rectangular amb la llinda decorada amb un medalló en el qual s'hi dibuixa un animal, una mena de xai. Hi ha dues finestres amb reixes de ferro forjat que flaquegen el portal. Damunt el portal hi ha una fornícula d'estil clàssic amb frontó triangular i la imatge de Santa Teresa dins la fornícula. A la part esquerre hi ha una edificació de menys alçada que correspon al convent i damunt el portal hi ha el mateix escut.

A l'interior s'hi conserva un ric i divers patrimoni entre el que podem ressaltar :

1. Un retaule barroc que gràcies a estudis recents s'ha pogut adjudicar a Pau Costa (Vic,1665 - Cadaqués 7 de novembre de 1727 )

2. Un valuós monument de Setmana Santa de l'escultor vigatà Carles Morató Brugaroles (1721-1780)

3. Una tela de Sant Pere obra del pintor Josep Maria Sert i Badia ( Barcelona , desembre 21 de 1874 - 27 novembre de 1945 ), encara que està enterrat a la Catedral de Vic.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada