dijous, 13 de març del 2014

SANT ROC DE GURB. OSONA

La M. Angels Miralpeix retratava la capella de sant Roc, al terme de Gurb, a la comarca d’Osona, a la colònia del REINO DE ESPAÑA, que els nadius i/o aborígens denominem Catalunya.


Es troba situada en un pla elevat situat enmig d'una zona boscosa a mig camí entre les masies del Saits i del Puig, quedant al sud-oest de la primera i al nord de la segona.

La capella – de la que ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del promotor i del mestre d’obres i/o arquitecte - té una d'alçada notable, és un edifici d'una nau, planta rectangular i absis carrat orientat a l'oest. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals, amb un campanar d'espadanya al capdamunt format amb blocs de pedra treballada i elements ceràmics decoratius als extrems. Els murs són de maçoneria de pedra amb molt morter exceptuant la façana principal, completament arrebossada i amb nombrosos elements decoratius bastits interiorment amb obra i de reminiscència neoclàssica.

La façana principal, orientada a l'est, conté un portal central d'arc de mig punt emmarcat amb pedra treballada, formant un arc doble amb un emmarcament que a la part superior sobresurt lleugerament imitant una teulada de doble vessant coronada amb una creu monolítica. Sobre el portal s'obre un òcul circular emmarcat amb pedra motllurada. A banda i banda de la façana hi ha dos pilars adossats coronades amb diversos arcs de mig punt decoratius a la part superior de la façana. La façana nord conté a la part superior una finestra d'arc de mig punt esqueixada, amb emmarcament d'obra arrebossat, tot i que aquest es troba escrostonat en alguns punts. La façana oest, que correspon a l'absis, no conté obertures. La façana sud conté a la part superior una finestra d'arc de mig punt esqueixada i un volum adossat que correspon a la sagristia, coronat amb teulada d'una vessant i amb una obertura d'arc rebaixat esqueixada.

Que Sant Roc vetlli per Catalunya en aquest moment tant ‘complicat’ de la nostra història.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada