dimarts, 18 de març del 2014

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT CORNELI DE BUIRA. SARROCA DE BELLERA. PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

La Gemma Capdevila Ribes publicava una imatge de l’absis de Sant Corneli de Buira, poble ribagorçà del municipi de Sarroca de Bellera, a la comarca del Pallars Jussà; fins a l’any 1972, formava part de l'antic terme de Benés, de la comarca de l'Alta Ribagorça o Ribagorça sobirana.


Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 — Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997 ? , ‘ el mestre defensa que aquest mot ‘«Buira» procedeix del mot grecollatí «boreas» (vent del nord).

De Sant Corneli la descripció ens diu , edifici és d'una sola nau, capçada a llevant per un absis semicircular. La unió de l'absis amb la nau es resol amb un arc presbiteral. Tenia una porta original, ara paredada, a la faça meridional, als peus de la nau. L'arc que la corona és apuntat. La porta actual és a la façana de ponent, i està aixoplugada per un porxo que s'obre només pel costat sud. A prop de la porta hi ha també una finestra de doble esqueixada acabada en arc apuntat, cosa que fa veure l'acabament sota la influència gòtica d'aquesta església.

En general, l'aparell és irregular, rústec, propi d'una obra popular, rural. És molt tardana, possiblement del segle XIII.

En èpoques posteriors, a més, es feren reformes importants: sobrealçat de la nau, construcció de capelles al nord i al sud, redecoració interior i construcció d'un cor, que modificaren substancialment l'obra medieval.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada