dilluns, 6 de febrer del 2012

SANTA MARIA D’ISONA O DE L’ASSUMPCIÓ DE NOSTRA SENYORA.

Rebia del Jose Antonio Uriz Rodríguez, una bella imatge de la façana de l’església parroquial de Santa Maria d'Isona, o de l'Assumpció de Nostra Senyora , com es prefereix actualment.


Tenia coneixement que havia estat totalment destruïda en els dies foscos de la guerra civil 1936-39, a causa de l'estacionament del front durant gairebé tot l’any 1938 a la zona.

Expliquen les cròniques que tenia un portal amb arquivoltes apuntades i a sobre mateix una rosassa. La nova església parroquial de Santa Maria, refeta Ad pompam et ostentationem, al llarg dels anys 60 del segle XX, té un portal apuntat amb arquivoltes i a sobre una rosassa , o un gran ull de bou rodó, i s'inspira en el gòtic català. D'una nau única, és coberta amb teulat a dos vessants sostinguts per arcs ogivals molt apuntats.

En la selecció de materials per la reconstrucció – feta amb el indissimulat desig de ‘ dessolar la terra’ - es van aprofitar blocs de pedra procedents de l'antiga ciutat romana d'Aeso. Entre aquests blocs hi ha un grup de làpides funeràries amb inscripcions llatines que s'han conservat i que poden veure’s a l'interior, al mur nord de l'església.

S’aprofitaren també restes de l’anterior església gòtica, com la porta meridional i alguns trams de murs. Aquell temple n’havia substitut al seu torn un d’inspiració romànica, atès que la trobem documentada des del segle XI.


L’any 1920 el Josep Salvany Blanch en recollia una imatge parcial – del campanar - que sembla estranyament premonitòria de la devastació que patiria uns anys més tard. Demanarem a l'arxiu Gavín, del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, la tramesa de les fotografies de la primeria de segle XX, que conservin.

Sou pregats d’enviar-nos els vostres articles,informacions i/o imatges relatives a Isona i comarca, a l’email coneixercatalunya @gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada