dijous, 9 de febrer del 2012

SANT MATEU DE MIRAMAR. FIGUEROLA DEL CAMP. TARRAGONA

Rebia una breu crònica de la sortida que l’Enric Sànchez-Cid, el Jordi Salvà, i el Pere Bordell , feien al terme de Figuerola del Camp, on malgrat el temps rúfol s’arribaven per visitar l’agregat de Miramar i la seva església dedicada a l'apòstol Sant Mateu. A l’interior on no podien accedir hi ha un altar dedicat al patró dels excursionistes, Sant Bernat de Menthon.


El terme de Figuerola del Camp, limita amb els següent municipis de la comarca l'Alt Camp: Cabra del Camp, el Pla de Santa Maria i Valls, i amb els de Montblanc, i Barberà de la Conca , de la comarca de la Conca de Barberà.

Sobta la freqüència per arreu d’aquest topònim, en les seves quasi infinites variacions, atès - que almenys sobre el paper – Catalunya és un país de tradició catòlica. Figuerola, ‘ figuera petita’. Vegeu Mt 21,18 la figuera maleïda.

De l’indret trobem : Municipi agregat a Figuerola. Des de temps medieval formava una sola jurisdicció amb Prenafeta i Figuerola, però a diferència de Prenafeta no fou separada d'aquesta jurisdicció, formant encara avui part del municipi.

L’església de l’apòstol sant Jaume – que no figura en la relació de parròquies de l’Arquebisbat de Tarragona – ; és una construcció d'origen romànic, però molt modificada. D'una sola nau amb un absis semicircular sobre alçat, que presenta una finestra d'una esqueixada. La portada es situada a migjorn, amb arquivolta decorada amb motius geomètrics (puntes de diamant, boles, aplanades). El campanar d'espadanya és afegit en època més propera.

Feta la feina, retornaven els expedicionaris al Baix Camp, on les benefiques influencies del Mediterrani, atenuen considerablement els rigors d’aquesta fredorada d’aire siberià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada