dijous, 9 de febrer del 2012

SANTA MARIA DE SERCHS, O DEL PONT DE RABENTÍ.

S’aturaven La Rosa Planell Grau , el Miquel Pujol Mur, per retratar la façana de Santa Maria de Serchs, o del Pont de Rabentí.


Hi ha respecte del lloc una minsa informació, sabem però, que en els primers segles d’existència, el terme del Pont de Rabentí (nom que va mantenir fins al segle XIX) estava íntegrament format per masos disseminats.

La infraestructura que donà nom a l’indret sembla que fou aixecada en època medieval. El pont marcava els límits entre les parròquies de Santa Maria de Serchs, o del Pont de Rabentí, i la de Santa Maria de la Baells.

El torrent de Peguera i el torrent de les Garrigues conflueixen en un curs únic en un petit tram ; en aquest punt, esquerp i retallat per l’aigua es va construir en un pont que a més de facilitar el pas del camí ral va donar nom al lloc: el Pont de Rabentí, fent al•lusió, sens cap mena de dubte, a les aigües vertiginoses, sovint violentes, que tantes vegades baixaven rebent.. Feu una ullada a http://dcvb.iecat.net/

Sabem que aquí com per arreu, els nuclis es formaren a l'entorn de les esglésies del terme. Més enllà d’aquesta afirmació la ‘ petita’ història de Santa Maria de Serchs, o del Pont de Rabentí és – en termes clarament relacionats amb la mineria del carbó - obscura.

L’any 1941, dins dels fastos del SEGON ANY TRIOMFAL, el terme municipal de la Baells quedà agregat al de Cercs.

Sou pregats d’ampliar-nos aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada