dimarts, 7 de febrer del 2012

LA PEDRA DE LES CREUS. NAVEL. BERGUEDÀ JUSSÀ

Anàvem la Rosa Planell Grau i el Miquel Pujol Mur en direcció a Sant Vicenç de Navel seguint itinerari del llibre “Berguedà, rutes amb cotxe i a peu” quan 1 quilometre abans de la citada església vam trobar l’altre punt de referència que volíem visitar.

Des de la pista que ens portava des de Serrateix , en arribar a la cruïlla de Valldeperes, a les envistes de Cardona, vam seguir rectes fins a divisar el nostre objectiu.

Des de la carretera estant es veu la pedra, entremig d’altres grans pedres, i en la seva cara destaquen les dues creus. Una vegada parat el cotxe ens vam enfrontar amb el problema de arribar-hi. No hi ha camí marcat i has d’endevinar la forma d’aproximació travessant els arbrets, els matolls, les bardisses i un munt de herba seca que serveix per amortir una possible caiguda, però què alhora amaga qualsevol forat, pedra , o branca.

El vessant de la muntanya és com una esllavissada però de roques monumentals, com si un ciclop vulgues fer punteria des del cim , amb els pobres mortals que passessin per la carretera. Uns metres més amunt, hi ha la pedra i les creus. Com són un xic atrevits, amb mil i una precaucions ens hi vam arribar.


Sorprenen les dimensions de les creus, la creu quasi dobla la meva talla. Una està en perfecte estat de conservació, i és curiós com son de ben els dos cercles del terra petri de la base interior. L’altre creu ha perdut la part superior i és més malmesa. També hi ha forats en la roca.


Seguint les anotacions del llibre i vigilant on posàvem els peus vam arribar a la part superior on hi ha una gran sitja però embardissada i tapada per la vegetació. Al costat de les creus hi ha com una font o més apropiadament una decantació de la mateixa sitja.

Aleshores feta la visita només ens va caldre esquivar les bardisses per tornar al cotxe.

Per internet no he trobat cap més dada ni explicació sobre el seu origen, si alguna persona ens pogués assabentar d’alguna cosa més, agrairíem ens ho comuniqueu a l’e.mail coneixercatalunya@gmail.com

Ens agrada conèixer ,el que, el com i el perquè, també en els racons de la nostra terra.

Fotografia: Rosa Planell Grau
Text i dades: Miquel Pujol Mur

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada