divendres, 31 de gener del 2014

TOWN HALL DE L’ESPLUGA DE FRANCOLÍ. LA CONCA DE BARBERÀ. TARRAGONA

Quan llegia que a darreries del segle XV s'unifiquen jurídicament l'Espluga Jussana i l'Espluga Sobirana, tenia un record per al cleptofeixista que reivindicava els termes ALT / BAIX – traducció del castellà ALTO/BAJO - , com a ‘catalanes de toda la vida’ , i s’oposava a la denominació sobirà/jussà per considerar-la ‘ una invención ‘. No l’havia contestat aleshores, sobretot per evitar atorgar-li ‘notorietat ‘, i ho faig aquí.


Retratava la façana de l’edifici de la Casa de la vila del que llegia : l'actual edifici fou bastit o va partir una molt important remodelació l'any 1563, tal com testimonia l'escut de la façana.

L'any 1590 Miquel Domingo, propietari del mas Nillet, va autoritzar la universitat espluguina a extreure els carreus i les pedres de la portalada de la fortificació per fer la façana de la Casa de la Vila.

L’any 1891 es documenten obres al segon pis i la instal•lació del rellotge (previst inicialment al campanar de l'església nova).

Per descomptat ni un mot del mestre d’obres i/o arquitecte autor de l’edifici original, i/o de la seva reforma; en matèria de documentació del Patrimoni Històric i/o Artístic, l’Espluga de Francolí és una mostra més de la perversa influència en aquest àmbit del MINISTERIO DE INCULTURA Y ODIO RACIAL del REINO DE ESPAÑA.

El fortíssim vent feia desaconsellable transitar pels carrers del casc antic, i les restes del Castell quedaven sense retratar, ho farem – si en tenim ocasió – en una ocasió futura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada