M’aturava per retratar aquesta petita esglesiola rehabilitada recentment, situada al nord-est del nucli urbà de la població de Terrades, al marge dret de la carretera GI-504 en direcció a la població de Llers.
La descripció tècnica ens diu ; edifici d'una sola nau de planta rectangular, amb absis semicircular capçat a llevant.
Tant la nau com l'absis estan coberts amb voltes de canó emblanquinades, tot i que la de l'absis és més baixa que la de la nau. Aquest absis està obert a la nau mitjançant un arc triomfal d'arc de mig punt adovellat. La porta d'accés a l'interior també és d'arc de mig punt adovellat, amb les impostes bisellades i els brancals fets de carreus, i està protegida per un pòrtic davanter. Aquesta estructura està coberta, exteriorment, per una teulada de dues vessants i, interiorment, per un embigat de fusta. El pòrtic està obert mitjançant dues obertures d'arc de mig punt adovellat, lleugerament apuntat. Coronant el temple hi ha un petit campanar d'espadanya d'un sol arc, centrat sobre el carener i en línia amb la façana principal. L'edifici presenta grans contraforts adossats, dos als murs laterals i un a l'absis. La construcció és bastida en pedra de mida mitjana desbastada i sense treballar, lligada amb morter i amb pedres grans escairades a les cantonades.
Sant Sebastià era l’advocat contra la pesta, i la seva presència arreu del país, és mostra fefaent de la persistència en el temps d’aquesta malaltia que es transmet a través de les puces dels rosegadors infectats que piquen l'home, amb la qual cosa es produeix la penetració del bacil en l'organisme humà, on hi haurà una posterior multiplicació d'aquest. També pot encomanar-se de persona a persona a través de les partícules que una persona amb infecció pulmonar expulsa en tossir.
Trobava una curiosíssima imatge d’un metge alemany (segle XVII)., amb vestimenta per prevenir el contagi de la pesta, el peculiar bec és en realitat una màscara de gas primitiva, que s’omplia amb substàncies que es pensava els protegien de la infecció.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada