dilluns, 13 de gener del 2014

L’ARBRE DE LA LLIBERTAT. LLANCÀ. EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

Retratava , només parcialment per les seves mides : Alçària total (h) = 11,5 metres ; Volt de canó (c) = 3,48 metres ; Capçada mitjana (C) = 12,5 metres, l’arbre monumental de l’espècie, Platanus × hispanica de Llançà, que juntament amb el "plàtan de la Plaça de Colera" i el ‘plàtan de la Plaça de la Vila d'Arbucies ’, és un dels Arbres de la Llibertat que encara sobreviuen a Catalunya.

A Llançà presideix i fa ombra a la Plaça Major del poble.

Després de la Revolució Francesa, el plàtan fou considerat l'arbre que simbolitzava la Llibertat i sota aquest ideal fou plantat a molts llocs.

En els dies posteriors al final del conflicte bèl•lic que es generava per la sedició dels feixistes contra el GOBIERNO de la II REPÚBLICA ESPAÑOLA (1936-1939), un escamot de soldats , mal dits ‘nacionales’, que s’ocupava de la supressió dels símbols liberals l'anava a tallar, el rector de Sant Vicenç hagué de fer valer el seu grau militar de capellà castrense per salvar el gran arbre de la plaça.

Ens agradarà saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com el lloc de naixement i traspàs d’aquest prevere i els seus nom i cognoms.


Darrera seu l’església parroquial de Sant Vicenç de Llançà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada