La descripció tècnica ens diu; edifici és d'una nau de tres trams i absis poligonal amb capelles radials. Al costat N del segon tram hi ha una capella lateral. L'empenta de les voltes ogivals, que cobreixen tot l'edifici, és contrarestada a l'exterior per contraforts que, al sector de l'absis, són inclosos a l'interior, en llur part inferior, per formar les capelles radials.
La façana W és molt massissa i no té cap altra obertura que la portalada principal, d'arc lleugerament apuntat, amb complexos feixos de motllures que formen els brancals i les arquivoltes. Al cim s'alça un robust campanar de base quadrangular i finestres a la part superior, element de construcció potser posterior a la resta de l'edifici. A la façana S, que dóna a la plaça del costat de l'església, s'obre una altra porta, adovellada, entre contraforts, en els quals recolza un arc molt rebaixat que forma una mena de petit porxo, de realització segurament més tardana. Destaca la capella lateral del presbiteri. Aquest és l'únic espai interior que acull un ric treball decoratiu. Els elements en forma de crochet, recorden aquells de les capelles del mur de l'evangeli de l'església de Sant Miquel de Montblanc. Aquí però, les mènsules no són figurades. L'altar major de l'església, d'estructura senzilla, està acompanyat d'una imatge de Sant Miquel del segle XVIII - XIX, policromada i una verge d'estil propi del romànic. El púlpit de pedra està format per cinc tancaments a manera de barana cega. Aquesta es divideix en dues llancetes apuntades i dos quadrats amb una estilització floral de quatre pètals. Aquest tancament d'inspiració gòtica es sustenta sobre un estructura pentagonal superposada a la paret, cada una de les parts de la qual en disminució, finalitzen en una mitja esfera.
Al segle XIX, l'església gòtica resultava petita, l’Espluga de Francolí havia passat dels 2.132 veïns de l’any 1787, als 3.471 de 1857, un creixement del 162,80 % i se'n va construir una de més gran – curiosament al davant mateix - que fou consagrada el 1871.
Llegia que a Sant Miquel es continuen duen a terme cerimònies religioses; no tenia ocasió d’accedir al seu interior.
https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=5259
Que Sant Miquel Arcàngel " Princep de les Milícies Celestials " elevi a l'Altíssim la nostra sempiterna pregaria, Senyor, allibera el teu poble !!!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada