divendres, 31 de gener del 2014

LA ROMÀNICA RODONA QUE VA PERTANYER A L’ORDE DEL SANT SEPULCRE DE JERSULAMEN. OLÈRDOLA. PENEDES SOBIRÀ.

La primera notícia del temple és de l'any 1058, en què Seniol Guillem féu testament i deixà a l'església edificada en honor al Sant Sepulcre del Senyor, prop de la Tallada, una sèrie de vinyes, tones i cases.

La primera referència de l'existència d'un priorat de l’Orde del Sant Sepulcre de Jerusalem, a la Tallada, filial de Santa Anna de Barcelona, es de 1175, any en què era prior Pere de Llavaneres. Es coneix un plet entre l'orde del Sant Sepulcre i Bernat de la Tallada l'any 1180, en el qual s'obligà a aquest últim a restituir els béns al Sant Sepulcre que acostumava a posseir gràcies a la deixa testamentària de Seniol Guillem.

La capella i la finca foren venudes el 1287 al monestir de Sant Cugat del Vallès, però més tard van tornar a ser propietat dels monjos dels Sant Sepulcre.

Bernat de Vilafranca, mitjançant el testament que féu el 1294, donà a conèixer un altar dedicat a sant Salvador, dins la capella, i li llegà 10 diners.

Al segle XV esdevingué una simple capella que fou modificada interiorment al segle XVII, i mal restaurada en temps moderns.


la casa va pertànyer a Francesc de Paula Rius i Taulet (Barcelona, 1833 - Olèrdola, 1889) , alcalde Barcelona en quatre ocasions, al llarg de la seva vida, i diputat a les Corts espanyoles els anys 1875 i 1877.

Rius i Taulet va impulsar molts projectes urbanístics de la Barcelona moderna, i el projecte del que va ser l'exposició universal de Barcelona l'any 1888,

Se li va atorgar el Marquesat d'Olèrdola, el 31 de desembre de 1889 durant la minoria d'edat del Rei Alfons XIII , sent Regent del Regne, la seva mare Maria Cristina d'Habsburg Lorena.

La casa del Sepulcre és on es va retirar quan va caure malalt per passar els seus últims dies.

Trobava una confusió entre l’escut de la vila d’Olèrdola,


Olèrdola.


i les de Francesc de Paula Rius i Taulet

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

1 comentari:

  1. Nosaltres vàrem intentar durant uns anys visitar-la, parlant inclús amb el batlle i va ser impossible...

    ResponElimina