dimarts, 14 de gener del 2014

CASA PERE CASAGRAN MURROLLA. LLERS. EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

Intuïm que fou el promotor d’aquesta casa en Pere Casagran Murrolla ( Llers, 14 de desembre 1816 + ? ), i ens agradarà rebre’n confirmació en el seu cas a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Llegia que després de la voladura del poble de Llers per part de l'exèrcit republicà al febrer de l'any 1939, que va provocar la destrucció de gran part dels edificis del poble, Can Casagran ja va ser utilitzada temporalment per albergar l'ajuntament, les escoles i per a oficiar els actes religiosos.

Actualment, i malgrat és ‘oficialment’ la seu de l'ajuntament de Llers, no apareixen publicades enlloc les dades del mestre d’obres i/o arquitecte autor del projecte, recordeu allò de ‘ a casa del ferrer, ganivet de fusta ? .

La descripció tècnica ens diu ; edifici aïllat de planta quadrada envoltat de jardí, amb la coberta de teula de quatre vessants i distribuït en planta baixa i dos pisos. Al bell mig de la coberta sobresurt un altell, amb teulat de quatre aigües. Adossat davant la façana principal hi ha un cos rectangular format per un pòrtic situat a la planta baixa, obert al jardí mitjançant una successió d'arcs rebaixats sostinguts per pilars quadrats, amb les impostes motllurades. Al pis hi ha una llarga terrassa amb barana de ferro decorada. El portal d'accés a l'interior és d'arc rebaixat i està emmarcat per dos finestrals situats a banda i banda. Les tres obertures presenten decoració esgrafiada a mode de guardapols. La resta d'obertures de la construcció, tot i que reformades, són rectangulars i força estretes. Cal destacar la decoració a base d'esgrafiats de motius vegetals, situats a la divisòria entre el primer pis i la segona planta, en els quatre paraments exteriors. A l'interior, l'edifici s'organitza en tres crugies perpendiculars a la façana principal. Hi ha estances cobertes amb estructures formades per bigues de fusta. La construcció, recentment rehabilitada, està arrebossada i pintada.


Als jardins de can Casagran s'hi celebra el Pessebre Vivent.

La retratava desprès de dinar a de Ca la Francisqueta, al número 21 del carrer Sant Quirze.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada