diumenge, 12 de gener del 2014

SANTA MARIA DE FENALS ‘ LA NOVA’. CASTELL-PLATJA D’ARO. EMPORDÀ JUSSÀ. GIRONA. CATALUNYA

M’aturava a l'església de Santa Maria de Fenals ‘ la nova’ , situada al nucli anomenat ara de Fenals d'Aro, dins del terme municipal de Castell-Platja d’Aro , a la comarca de l’Empordà jussà.

La descripció tècnica ens diu ; edifici senzill, d'una sola nau amb absis semicircular i capelles laterals , les voltes són d'arestes.

Els frontis mostra una porta d'arc rebaixat, sense decoració, on hi ha la data del 1774 i un anagrama de la mare de Déu, més amunt hi ha una fornícula buida i una rosassa.. La data confirma que estem davant d’un dels edificis religiosos que s’alçaven amb els ‘ diners d’Amèrica ‘, al cens de 1787 figuren 1.335 ànimes,el doble quasi que l’any 1717.


El campanar, situat a la banda nord, és de base quadrangular, pensem més en una ‘destrucció’ aprofitant qualsevol excusa – de les moltes que s’han succeït d’aleshores ençà - per malmetre l’obra , que en l’afirmació ‘restà inacabat’.

El parament és de pedra irregular, llevant de l'emmarcament de les obertures i els cantonades de l'edifici, que presenten carreus ben tallats.

Pregungtava a una veïna – que em contestava en llengua castellana- i no hem sabia donar raó de l’advocació de l’església, que sembla tenir un culte esporàdic.

Llegia en algun lloc Fanals, i ho deixo ressenyat, malgrat l’Enciclopèdia Catalana recull FENALS. El topònim fa referència a l’herba coneguda com a fenàs, HENO, en la llengua que parlava la veïna que desconeixia l’advocació a Santa Maria d’aquesta església.

El terme donava aixopluc a 10.765 habitants a darreries de l’any 2013.

Mitjançant la intermediació de Santa Maria , reiterava la meva sempiterna pregaria a l’Altíssim, , Senyor, allibera el teu poble !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada