dijous, 23 de gener del 2014

LA CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DE MONTSERRAT DE CA LA GODÓ. TIANA. EL MARESME

Em cridava l’atenció la Capella de la casa cantonera als carrers d’Edith Llaurador , i Doctor Fàbregas de Tiana, enfront de la Casa i Capella de la Immaculada, de les Franciscanes del Sagrat Cor.


Demanava informació al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), i em contestaven, ‘ és la Capella de la Casa Godó, dedicada a la Marededéu de Montserrat, l'any 1984 encara estava amb culte’ ; sembla que aquest edifici, capella i casa, estant afectats d'enderrocament per la remodelació de la carretera.

De l’edifici conegut com Ca la Godó llegia ; es tracta d'una casa amb planta baixa i pis a la part frontal -al darrere són dos pisos-. Està coberta per un terrat transitable a totes dues bandes. L'edifici té un pati frontal.

Destaca pels elements neoclàssics que s'empra a la seva composició, especialment les balustrades que dominen tot el conjunt damunt la cornisa, al terrat; a totes les obertures i la balconada central, així com al cos lateral en forma de porxo tancat -on s'utilitza l'arc carpanell-. Es pot apreciar, igualment, la mateixa influència als trenca aigües situats damunt les finestres, uns d'ells rectes i d'altres amb dos vessants. Cal fer notar que la balconada central, típica de Tiana, està suportada per dos primes columnetes de ferro colat que donen un cert aire eclèctic a l'edifici.

No sabia trobar-ne les dades dels promotors i del mestre d’obres i/o arquitecte, val a dir que el fet que Tiana, no disposi d’un Catàleg de Patrimoni en línia, ajuda poc.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

El Josep Maria Toffoli Carbonell , historiador i ànima de la pàgina d facebook ' Tiana, recuperant la història' , que és el model per a moltes altres que pretenen també recuperar la memòria històrica, en deixa un comentari en relació a la casa; es va construir l'any 1886. El seu primer propietari va ser Jaume Amat i Peligrí que era mestre d'obres. LA casa es doncs del mestre d'obres Jaume Amat Pelegrí, i el constructor el paleta tianenc Pere Artusa i Fàbregas natural de Tiana.

Clotilde Godó i Peligrí, nascuda el 15 de maig de 1885 a Igualada + Tiana, Maresme el 28 de març de 1988 ), era parent de Jaume Amat i Peligrí , i la casa a la que havia anat molt sovint de petita li va comprar el seu pare Joan Godó i Llucià (Igualada, 20 de febrer de 1851 - 3 de juny de 1935), l'any 1906.
https://www.revistaigualada.cat/wp-content/uploads/2017/01/revista-igualada-54-24.pdf

No es coneix si la capella es va construir l'any 1886 o si es posterior, si que tinc constància de la seva existència l'any 1917.


En la foto adjunta la casa de Jaume Amat, avui de la Godó a l'any 1897, quan tenia la seva entrada per el camí a la conreria i avui la té pel carrer del Dr. Fàbregas.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada