divendres, 3 de novembre del 2023

MASIA DE LES OLIVERES O MAS OLIVERA. AMER. LA SELVA

 

Joan Vidal Ventosa (Barcelona, 1880-1966) retratava “Vista parcial de Mas Olivera”, Amer, la Selva, comprada  pel  Fons Estudi de la Masia Catalana, l’any 1934.



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/8382/rec/175

Avui funciona Patrimoni Gencat:  https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/34306

La descriu com; Edifici aïllat de tres plantes i coberta de doble vessant a façana situada al veïnat de la Jonquera, a uns 500 m de la carretera de Les Planes. El mas està format per la casa original, el paller, l'antiga era de batre gra, dependències de treball, magatzem i estabulació pel bestiar. La façana està arrebossada, a excepció dels emmarcaments d'algunes obertures i de les cadenes cantoneres, encara que en moltes parts ha saltat l'arrebossat.

La façana principal és al vessant sud. La planta baixa té una obertura emmarcada de pedra i llinda de fusta. La porta principal té l'accés per una rampa i una escala, i està situada al primer pis, a causa del desnivell que suporta la casa. És un portal adovellat, amb forma d'arc de mig punt de pedra sorrenca ben escairada. Sobre la porta hi ha, al segon pis, hi ha una finestra de pedra sorrenca motllurada a l'ampit, brancals i llinda. Aquesta llinda està retallada lleugerament en forma d'arc conopial.

A la part dreta del portal d'entrada hi ha dues finestres. Una és d'estil gòtic tardà i renaixentista, amb forma d'arc conopial polilobulat (en manca una part) amb guardapols i decoració de traceries i geometries a la part de la llinda. Els brancals són decorats amb columnetes adossades i les impostes, encara que només en resta una, tenen baixrelleus amb decoració antropomorfa, concretament un cap deteriorat amb dues mans i un cap femení. L'altra finestra té forma d'arc fistonat còncau. També té un guardapols, decoració floral a les impostes i l'ampit motllurat i emergent. No és tan gran com l'anterior, però està més ben conservada. Aquesta finestra, com el badiu cantoner del segon pis, estan tapades amb maçoneria de pedres petites i irregulars.

A la façana occidental hi ha una terrassa i un cobert amb tres arcades rebaixades de rajola i barana també de rajola. La porta d'accés a la terrassa està emmarcada de pedra sorrenca i és una obertura de permòdols motllurada. A la part posterior de la casa, el costat nord, hi ha un adossat que allarga la casa original.

A la teulada hi ha una xemeneia de planta rectangular i dos nivells de pedra, rajola i teula molt interessant.

El paller, situat a ponent, és un edifici de dues plantes i coberta de doble vessant a laterals, datat per una pedra gravada a un lateral de la façana el 1869. Té una cornisa emergent sostinguda per un escaire de fusta.

Altres “ serveis “ però,  no funcionen, o no ho fan com ho haurien de fer ; ... , recentment en un judici de violència de gènere instat pel Ministeri Fiscal, en el què la dona/víctima no tenia advocat defensor – té uns ingressos  bruts que superen, per poc el doble del IPREM, 8400 + 8400 € -  , el comentari del Jutge, després de desestimar la demanda, “les dones com les guitarres,…” , rialles …

 


El que dissortadament  funciona a ple rendiment   és la "monotonia criminal que alhora que contínua,  fa que en un exercici de sadisme,  bona part dels mitjans de comunicació audiovisuals, recullin les raneres de mort, de nens, dones, ancians,.., davant l'absoluta indiferència de la mal dita "societat civil"

Ah!, només te dret a defensar-se Israel, que com recordava l ’ António Manuel de Oliveira Guterres (Lisboa, 30 d’abril de 1949), també té, i des de fa molt anys , el dret d’ofendre als Palestins 

Les mares palestines que veuen morir els seus fills com a conseqüència dels atacs israelians, de fam, de desatenció sanitària, …, i els infants assassinats, son veritables sants.

Jesús perdonava a Sant Pere que el negués fins a tres vegades la nit en que el detenien,  tenim entre nosaltres, “ conreadors de l’odi, contra Catalunya i el catalans “,     alguns amb vestit talar. Qui tingui orelles per escoltar, que escolti!!! 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada