dijous, 16 de novembre del 2023

MAS ROURE. MAÇANET DE LA SELVA

 

Em deia ahir el Google que no tenia records, que sabrà ell, el 15.11.2022 m’operaven a la Clínica Quiron de Sabadell, l’Eduardo Viteri de Velasco, i el seu equip, resecció d’un tros del budell prim, això iniciava un procés, hospitalització, la biòpsia confirmava que hi havia un càncer de nivell.1, i calia fer quimioteràpia, i superar-la:

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/03/objectiu-sobreviure-la-quimioterapia.html

M’ajudava en aquell tràngol, continuar les publicacions del conèixercatalunya, i vull agrair des d’aquí  la bonhomia de tots/es els que m’han permès fer us de les seves imatges. Espero poder recuperar les meves sortides per Catalunya ben aviat.

Ah!, tinc pendent un àpat amb el Dr. Eduardo Viteri de Velasco, que espero fer aviat, si és possible un cop superada la 3a revisió de l'oncòleg. 

El Xavier Marcos  publica fotografiesdel Mas Can Roure, a Maçanet de la Selva (La Selva, Girona)


Llegia del mas ROURA / ROURE/ DE LA FONT , del veïna t de Soliva de Maçanet de la Selva, a Patrimoni Gencat;  Edifici de dues plantes i golfes amb coberta de dues aigües a laterals que es complementa de diverses construccions annexes. Els angles de l'edifici estan sostinguts per pedres cantoneres granítiques que arriben fins al sostre i la resta, exceptuant els marcs de les obertures, és fet a base de pedra volcànica fosca.

La planta baixa consta d'una porta principal de mig punt adovellada i una finestra a cada costat, emmarcades de pedra amb motllures senzilles i enreixades de ferro forjat.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/26891

El primer pis conté tres finestres amb ampits i muntants de pedra, allindades amb uns arcs conopials lobulats de dos peces i decoració cruciforme d'impostes. La finestra central, situada sobre la porta d'entrada és similar a les dels costats, però a una escala més gran, amb doble imposta i amb decoració vegetal als lòbuls centrals. L'interior d'aquestes finestres són vidres amb retícules de plom. Entre dues de les finestres, a la part esquerra, hi ha un rellotge de sol fet de rajoles que conté un sol pintat. A la part lateral dreta de l'edifici, també al primer pis, es conserven encara les restes d'un altre rellotge de sol més vell.

 


Les golfes, finalment, tenen una obertura rectangular amb un pilar de separació al centre.

A un dels adossats de la part dreta, on hi ha una porta nova que dona a un pati interior, hi ha un escut que consta d'una corona sota la qual s'estén l'emblema d'una senyera i una mà amb uns brots de roure. Ens agrasarà rere'n una fotografia a l'email castellardiari@gmail.com 

A la part esquerra de la casa hi ha una edificació més moderna i restes d'un metre d'alçada d'una construcció fortificada.

Llegia que l’actual propietari és l’ Eric Cayuela Reina, cantant, compositor i lletrista,  conegut com a Erick Cayuela nascut a Barcelona el 22 de maig de 1997.

NO el retrataven per al Fons Estudi de la Masia Catalana,  projecte estroncat per l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco conta el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Ma%C3%A7anet%20de%20la%20Selva

Tampoc en diuen res al COAC de Girona:

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/resultats.html?autor=&denominacio=&registre=&adreca=&poblacio=Ma%C3%A7anet+de+la+Selva

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

Les noticies que arriben d’aquí, de Gaza, de Cisjordània, d’Ucraïna,  de l’Àfrica, fins les relatives als fenòmens meteorològics, no ajuden a mantenir l’ànim, oi?

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada