divendres, 17 de novembre del 2023

CAN TORRELLA DE BAIX. MATADEPERA. EL VALLÈS OCCIDENTAL

 

Llegia de l’Adolf Zerkowitz Schlesinger (Viena, 1884 - Barcelona, 1972) que  va ser un fotògraf austríac establert a Espanya, autor de postals de la ciutat de Barcelona i iniciador d'una saga de fotògrafs barcelonins continuada pel seu fill Alfred i el seu nét Hèctor.

 

L’Adolf Zerkowitz Schlesinger va començar la seva vida laboral dins el negoci tèxtil de la seva família a Viena, quan va començar la Primera Guerra Mundial  però, es trobava al Marroc i no va poder tornar al seu país. Quan li va ser possible es va traslladar a Barcelona, ciutat on es va establir de per vida.

 

La seva primera edició de postals van ser un encàrrec del Monestir de Montserrat fet el 1916;  la seva activitat ens deixaria una ingent obra de les ciutats  de Barcelona, Mallorca, diversos punts de la costa catalana i els Pirineus, entre altres llocs.

 

El seu antic estudi fotogràfic del carrer Corribia de Barcelona va ser heretat i ampliat pel fill Alfredo Zerkowitz (Barcelona 1933), i el seu net Héctor creava la pàgina web http://zerkowitz.es, on s'explica que els Zerkowitz van elevar la targeta postal turística a la categoria de petita obra d'art.


L’Adolf Zerkowitz Schlesinger , retratava  entre 1915 i 1936 la masia de Can Torrella del Baix, al terme de Matadepera, a la comarca del Vallès Occidental, i les seves fotografies que eren propietat de  Josep M. Blanc, foren facilitades  per l’Antonio Gallardo i Garriga (Barcelona, 1889-1942), al Fons Estudi de la Masia Catalan  el 10-1927

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/2068/rec/5



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Zerkowitz%20Schlesinger%2C%20Adolf%2C%201884-1972/field/creato/mode/exact/conn/and


https://prioratdigital.wordpress.com/2014/12/21/el-refugi-excursionista-de-siurana-el-seu-origen-edificacio-patrocini-i-altres-histories-miquel-martorell/


https://www.arquitecturacatalana.cat/en/photographers/adolf-zerkowitz-schlesinger


https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/adolf-zerkowitz-schlesinger


Llegia a Patrimoni Gencat que començà la construcció de Can Torrella de Baix, a finals de segle XIV en el lloc on els propietaris tenien un forn de vidre i un d'obra.


Pocs anys després, el mas originari de la família, Can Torrella de Dalt, fou venut a Francesc Mata que, aprofitant dependències de l'antic edifici, va construir la Mata Xica.


Les propietats de Can Torrella de Baix van passar a mans del senyor Vallès i Mitjans l'any 1901 – ens agradarà tenir noticia del nom propi, i del lloc i data de naixement i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com - , el fill del qual va vendre la propietat al senyor Blanch i Romeu – ens agradarà tenir noticia del nom propi, i del lloc i data de naixement i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com -  el 30 de novembre de 1923.


Després de ser comprat fou remodelat i s'hi construí una capella d'estil neoromànic, on s'instal·là l'altar procedent de l'antiga església parroquial de Matadepera (Can Roure), que estava arraconat en una de les dependències del mas.



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/2073/rec/1


La capella s'advocà a Sant Joan i fou beneïda el 10 de juliol de 1925.


Cap al 1930 hi feu una estada en el mas Francesc Cambó Batlle​​ (Verges, 2 de setembre de 1876-Buenos Aires, 30 d’abril de 1947), amic de la família Blanch.


A darreries  del segle XX, la masia pertanyia a la família Fontanals, que la convertí en un restaurant.


Demanarem a cantorrella@cantorrella.com , fotografies actuals


Enviarem  aquesta publicació a  archivozerkowitz@gmail.com i a 


Enviarem  aquesta publicació a  archivozerkowitz@gmail.com i arxiugavin@maristes.com , demanant-los que ens aclareixin l'advocació que tenia la capella, la de Can Roure estava advocada a Sant Joan Baptista. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada