dissabte, 25 de novembre del 2023

ESGLÉSIA DE GER, ADVOCADA A SANTA COLOMA. LA CERDANYA JUSSANA. GIRONA

 

El Vicent Miralles Tortes, publica fotografies de Església de Santa Coloma del poble de GER ( La Cerdanya ).


"Església d'estil romànic ( segle XII ) molt modificada.

La porta de l'església, desplaçada a ponent en el segle XVIII, conserva un conjunt de ferramentes de la porta romànica original.


Patrimoni Gencat en diu ; Es tracta d'un edifici completament adaptat al desnivell del terreny. De l'antiga església no en queda aparentment res. L'actual edifici consta de planta rectangular amb una nau central i dues laterals, la de migdia està afegida i és visible des de l'exterior. Construcció d'una nau amb volta de canó de tres trams, absis i cor de fusta als peus. Les tres capelles laterals del costat de l'evangeli tenen volta d'aresta. L'entrada està a ponent on es conserva l'antiga porta sobre la qual hi ha un ull de bou. A la façana s'aixeca la torre campanar de dos cossos, amb un ull a cada cara, cobert per una coberta de quatre vessants de rajol fins al 2012 en que s'ha cobert de pissarra. Als peus es troba la torre campanar, de dos trams

La porta de l'església, desplaçada a ponent en el segle XVIII, conserva un conjunt de ferramentes procedents de la porta romànica que era situada a migdia. Cadascun dels batents conserva una sèrie de tres ferros forjats en època romànica. Presenten les típiques tiges amb volutes a banda i banda, recordant una decoració floral en el seu conjunt. La part superior de la porta està decorada amb un motiu semblant. La porta està feta amb carreus escairats de marbre rosa d'Isòvol i presenta en la dovella central un relleu. A banda i banda, en els brancals hi ha dos carreus esculturats en el de la dreta es representa un ocell que podria tenir a veure amb l'advocació a Santa Coloma i l'ocell que apareix a l'escut de la població.

En el brancal de l'esquerra es representa una figura humana i figures animals interpretats com a gossos. L'imaginari popular explica que és la reproducció de la Llegenda de "La Gossada d'en Ferran". La llegenda diu: "un diumenge de primavera, un ric propietari de Ger anomenat Ferran caçava amb els seus magnífics gossos quan de sobte sorgí una llebre. Perseguint-la passà per la vora de l'església en el moment de l'elevació de la missa: Li digueren que es detingués i adorés al Senyor, a la qual cosa ell contestà, "no em detindré mai, encara que m'ho demani el mateix Déu. En dir això el cel es tornà negre i caigué un veritable diluvi.

Diuen que les nits de tempesta els pagesos en sentir el caçador i els seus gossos, condemnats a vagar per les valls i muntanyes en una fantàstica cursa que no té fi. A la portalada nova de l'església de Ger hi ha gravats un caçador i uns gossos que diuen representar en Ferran i la seva gossada.


Fotografia del interior . Jordi Contijoch Boada

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/7723

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-coloma-de-ger

Jaume Martí i Sanjaume Ribes de Freser, Ripollès, 1872 — Alp, Cerdanya, 1936) esmenta  l’any 1927, que hi havia a Ger una altra imatge de Maria, asseguda sobre una càtedra i de respectable antiguitat. La Mare feia 52 cm d’alçada, el Nen Jesús 19 cm i el tron també 19 cm (Martí, 1927, pàg. 22). Suposem que va desaparèixer  - potser no per a tots, aquest un país de pillos - l'any 1936.

https://www.amicsmuseunacional.org/es/virgen-de-ger/

https://www.ecured.cu/Virgen_de_Ger_(escultura)

 Que la Marededéu, Santa Coloma     í  i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada